Vijest da je Rusija blizu da stavi u funkciju sistem „Kalina“, futurističko oružje za “zasljepljivanje” satelita je ovih dana odjeknula u britanskim medijima

 

Laserski sistem “Kalina“ cilja optičke sisteme stranih satelita za snimanje koji lete iznad ruske teritorije i njegova je izgradnja počela 2019. na sjeveru Kavkaza u sklopu svemirskog nadzornog kompleksa “Krona”, blizu mjesta Zelenčukskaja.

Kako piše tabloid Daily Star, predsednik Vladimir Putin nikada nije krio ambiciju da raspolaže najboljom vojsku na svijetu, “uprkos činjenici da je produžena invazija na Ukrajinu pokazala da je istina daleko od toga”. Međutim, dalje navode kako bi mogućnost eliminacije nadzora od strane optičkih sistema u orbiti mogla konačno da ispuni šefu Kremlja tu želju.

U nastavku teksta piše da bi Rusija primjenom ove tehnologije bila “van mreže” zapadnih sila. U prilog tome spominje se novi izveštaj portala Space Review koji upozorava da Rusi napreduju sa projekatom.

„Postoje snažni dokazi da se kompleks za nadzor svemira na sjeveru Kavkaza oprema novim laserskim sistemom pod nazivom „Kalina“ koji će ciljati optičke sisteme stranih satelita za snimanje koji lete iznad ruske teritorije. Projekat je pokrenut 2011. godine i pretrpeo je brojna kašnjenja, ali nedavni snimci Google Earth-a pokazuju da je izgradnja sada uveliko u toku“, navodi se u izvještaju.

Kako navodi ovaj specijalizirani američki portal o samom oružju se malo zna, i to pretežno na osnovu pojedinih javnih nabavki i sudskih dokumenata o kompleksu na Kavkazu. Tu naravno nije navedeno ništa osjetljivo, a Rusija zvanično nije potvrdila da razvija ovakvo oružje.

 

Štit površine 100.000 kvadratnih kilometara

 

Prema nekoliko izvještaja, satelitski snimci sa Google maps pokazuju da se je više od polovine radova na kompleksu “Krona” završeno.

Sistem Kalina će navodno, kada bude sagrađen, moći da pomjera “štit” preko bojnog polja površine 100.000 kvadratnih kilometara, ali da laserima gađa objekte u vazduhu poput špijunskih dronova.

sistem kalina
Sistem „Kalina“

Prema ekspertu za svemirsku tehnologiju Čarlsu Bimsu, koji piše u Forbsu, Kalina će brzinom svjetlosti moći da trenutno onesposobi najvažnije američke svemirske sisteme.

„Neće biti potrebno ni konvencionalno ponovno punjenje niti opsežni lanci snabdjevanja poput kinetičkog oružja ili projektila. Vjerovatno će moći da isporuči efekte, od privremenog “sljepila” do trajne neoperabilnosti, koji neće moći da budu direktno pripisani njoj. Bez fragmentacije, ili drugih tragova, napad Kaline će biti moguće potpuno poricati kada se suočimo sa njim, jer će pripisivanje odgovornosti biti gotovo nemoguće, predstavljajući diplomatske izazove slične sajber napadima“, objasnio je Bims u svom autorskom tekstu u Forbsu objavljenom 29. jula.

(Daily Star)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.