Na GTC 2024 konferenciji, usred otkrivanja NVIDIA-ine Blackwell GPU arhitekture, razni proizvođači memorije su predstavili svoje najnovije tehnologije. Samsung je posebno istakao svoje nadolazeće 28 Gbps i 32 Gbps GDDR7 memorijske module dizajnirane za sljedeću generaciju GPU-a za igranje. U konkurentskom potezu, SK Hynix je potvrdio svoj razvoj još bržih GDDR7 memorijskih modula, ciljajući brzine od 40 Gbps. Prethodno je Samsung najavio svoj rad na 37 Gbps GDDR7 memoriji, postavljajući visok standard u industriji. Međutim, SK Hynix ima za cilj da to nadmaši sa svojim modulima od 40 Gbps, postavljajući novi cilj performansi za GDDR7 memorijsku porodicu.

Pored poboljšanja brzine, SK Hynix takođe planira uvesti 16 Gbit i 24 Gbit memorijske module. Varijanta od 24 Gbita, što je ekvivalentno kapacitetu od 3 GB, omogućit će proizvođačima poput AMD-a i NVIDIA-e da istraže nove konfiguracije memorije bez promjene broja čipova.

Očekuje se da će grafički procesori NVIDIA RTX 50 serije biti prvi koji će uključiti GDDR7 memoriju, a očekuje se da će se pojaviti na tržištu do kraja godine. Predviđeno je da ovi GPU-ovi imaju brzinu memorije od 28 Gbps, s potencijalom da budući modeli premaše 32 Gbps. Iako izgledi da potrošački čipovi postignu punu brzinu od 40 Gbps ostaju neizvjesni, blago smanjenje na oko 36 Gbps čini se sve izvodljivijim.