Tri Slovenca razvila su Cash Cleaner 100 – uređaj za dezinfekciju novca korišćenjem ultraljubičastog zračenja

 

Cash Cleaner 100, uređaj za dezinfekciju novca može da dezinfikuje sto novčanica u minuti korišćenjem UV-C svjetla. To je tehnologija koja se već koristi za dezinfikovanje u bolnicama, laboratorijima, kancelarijama i sličnom okruženju.

Kako pišu Računalniške Novice koje su prenijele tekst slovenačke novinske agencije STA, neke države poput Kine i SAD-a već dezinfikuju novac ili ga odlažu u karantin, kako se preko njega ne bi mogao prenijeti koronavirus.

Slovenci su uređaj razvili koristeći samo svoja sredstva u nešto više od mjesec dana. Trenutno vode pregovore s nekoliko slovenačkih banaka, pri čemu su s jednom već dogovorili provođenje testa sljedećih dana.

Bude li potrebno, mogu da proizvode dnevno jedan uređaj za dezinfekciju novca. U slučaju optimizacije procesa, mogli bi podići proizvodnju na 100 komada mjesečno.

Na svjetskom tržištu imaju tri konkurenta iz Južne Koreje, Kine i Turske. Kao glavnu prednost svog proizvoda vide izlaganje svake novčanice UV-C svjetlu s obje strane, što konkurentski uređaji ne rade.

Niko ne sumnja da je novac jedan od najrasprostranjenijih prenosilaca virusa i bakterija. U istraživanju na 230 ljudi, članovi razvojnog tima otkrili su da je više od polovine zabrinuto zbog prenosa bolesti preko novca. Više od 80 posto je reklo da bi koristilo drugi bankomat ako bi on izbacivao dezinfikovani novac.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.