Smart je konačno spreman da prikaže proizvodnu verziju svog koncepta #1 električnog SUV-a, a biće vam drago čuti da je prepoznatljiv dizajn uglavnom ostao netaknut. Novo predstavljeni  Smart broj 1 ili Smart #1 izgleda kao prototip kompaktnog SUV-a iznutra i izvana, uključujući prozore bez okvira i „plutajući halo“ stakleni krov. Uglavnom se odričete uobičajenih viškova konceptnih automobila poput makazastih vrata i ogromnih točkova od 21 inča (moraćete se zadovoljiti sa 19 inča), a tu je standardna klupa za tri sedišta pozadi umjesto dva.

Što je još važnije, performanse izgleda zdravo za EV ove veličine. Iako maksimalni domet od 439 km / 273 milje (prema ciklusu testiranja WLTP) nije izuzetan, dolazi od baterije od 66 kWh koja se puni prilično brzo. Navodno možete podići Smart #1 sa 10 posto napunjenosti na 80 posto za manje od 30 minuta ako koristite 150 kW DC punjač. Čak i kad je napajanje od 22 kW AC će postići isti podvig za manje od tri sata. Mogli biste se uključiti na kraju dugog dana znajući da ćete ujutro imati dosta dometa.

 

carVertical banner - sponsored

Automobil bi također trebao biti prilično brz, s ekvivalentom od 268 KS i 170 m/kg obrtnog momenta. Maksimalna brzina od 180 km/h (112 MPH) nije zastrašujuća, ali lako osramoti 130 km/h (81 MPH) Smart-ovog EQ Forfour-a.

Tehnologija u kabini će vam također izgledati poznato ako ste vidjeli koncept. Završeni Smart #1 uključuje 12,8-inčni infotainment ekran, 9,2-inčni digitalni instrument tablu i 10-inčni heads-up ekran. Također možete očekivati ​​pomoćnike vozača (uključujući za autoput i gužvu u saobraćaju), bežična ažuriranja i opciju „digitalnog ključa“ za dijeljenje vašeg EV sa prijateljima.

Smart nije objavio rok za puštanje u prodaju ili cijene, ali je prošle jeseni rekao da će prodavati broj 1 u Kini 2022. godine. Dolazi i u Evropu. Ne bismo računali na sjevernoamerički debi od kada se Smart povukao iz te regije prije nekoliko godina.

(Engadget)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.