SoftBank je odlučio da zaradi na fantasy football-u i sve većoj popularnosti digitalnog kolekcionarstva investirajući 680 miliona dolara u francuski startup Sorare

 

Međunarodni konzorcij SoftBank obratio je pažnju na sve unosnije tržište NFT-a i sve veći interes za kolekcionarstvo vezan uz virtualne sportove, pa je u francuski startup Sorare odlučio da investira čak 680 milijuna dolara.

Sorare je osnovan prije tri godine, a vrijednost mu je nakon nedavne runde europskog finansiranja porasla na oko 4,3 milijarde dolara.

Pariška kompanija najpoznatija je po igri koja fanovima omogućava stvaranje izmišljenog tima sačinjenog od pravih fudbalera i sakupljanje bodova zavisno o njihovim performansama na terenu. Igrači ovih naslova mogu zaraditi i digitalne fudbalske kartice. One su poznate kao non-fungible tokens ili NFT i osigurane su putem blockchaina. Mogu se razmjenjivati kao jedinstveni predmeti.

„Čarolija cijele priče je u mješavini NFT-a i fantasy football-a“, rekao je Nicolas Julia, direktor i osnivač Sorare-a.

Najnoviju investiciju predvodi SoftBank putem svog Vision Funda 2 i Latin America Funda. Ostali investitori dolaze iz kompanija poput Atomica i Bessmer-a. Investirale su i fudbalske zvijezde poput Žerarda Pikea i Rija Ferdinanda. Dosadašnji investitori, podsjećamo, uključuju Accel i Benchmark.

Ovi investitori uvjereni su da će više fanova vrlo rado da kupuje Sorare-ove NFT kartice – kompanijin jedini izvor prihoda. Nešto slično kao što su to radili sa sportskim karticama popularizovanima sredinom prošlog vijeka. Slijedi ovoljetni porast interesa za NFT-om.

Pratioc tržišta DappRadar procijenio je prodaju NFT-a u avgustu ove godine na 5,3 milijarde dolara, u poređenju s 2,5 milijardi u prvih šest mjeseci 2021. godine. Iz ovoga se vidi da je povećan interes za investiranje u digitalne vrijednosti i igara poput CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Axie Infinity i Loot.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.