Predsjednik i CEO Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan, potvrdio je da će se nova Sonyeva konzola za igranje zvati PlayStation 5 i objavio da će izaći za novogodišnje praznike 2020 godine.

Mada većinu detalja o novoj konzoli nije rekao, navodi kako će jedna od najvećih inovacija biti potpuno novi kontroler, koji će umjesto klasičnog Dualshock joypada s „drmanjem“ postati kontroler s „haptičkim feedbackom“.

To će igračima omogućiti znatno širi spektar odziva, pa ćete udaranjem autom u zid doživjeti drugačije od recimo faula u simulaciji nogometa. Pored toga novi kontroler će vam pružiti osjećaj dodira različitih tekstura kada npr. trčite kroz travu ili se probijate kroz mulj.

Pročitajte još: Znate li koliko će PlayStation 5 biti jači od prethodnika?

Druga zanimljiva implementacija u kontroleru odnosi se na nove „adaptive trigger“ dugme koje će zamijeniti L2 i R2. Ona će igračima pružiti taktilni osjećaj pri zatezanju luka i strijele ili ubrzavanju off-road vozila kroz teren prepun kamenja.

Intervju s Wiredom također potvrđuje da će PS5 koristiti standardne Blu-ray diskove od 100 GB – Sony je ranije potvrdio da će konzola ponuditi disk jedinicu – ali sve igre će ovog puta morati biti instalirane na unutrašnji SSD.

Sve ove informacije pridružuju se već postojećim detaljima koje je Sony već otkrio početkom ove godine, poput osmojezganog CPU-a (koji će se zasnivati na AMD-ovoj trećoj generaciji Ryzen linije) i prilagođenog GPU-a zasnovanog na AMD-ovom Radeon Navi hardveru, „3D audio, ”Podrška za 8K igranje (kao i za 4K igranje na 120 Hz), mogućnost znatno niže potrošnje energije, kompatibilnost sa PS4 unazad i ultrabrzi SSD.

Ima još mnogo toga što, naravno, ne znamo, na primer, koliko Sony prostora za skladištenje nudi (pitanje koje postaje obavezno uz instalaciju igara), kakve će VR opcije biti ili kakav će stvarni hardver izgledati ili koliko će da košta. Ali, s novim datumom izlaska za praznik 2020. vjerovatno neće proći previše vremena prije nego što Sony počne davati odgovore i na ta pitanja.

Game developeri su već počeli da dobijaju prve prototipe kontrolera kako bi mogli da razvijaju igre u kojima će nove karakteristike da buduiskorišćene na najbolji način.

U ovom trenutku još nije poznato koje će nove igre biti lansirane zajedno s konzolom, ali Ryan je nabrojio neke PlayStation 4 hitove koji će izaći tokom ove ili iduće godine među kojima su Death Stranding (8. decembra 2019.), The Last of Us Part II (21. veljače 2020.) i Ghost of Tsushima koji još nema točan datum izlaska.

(The Verde/IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.