Procurili su prvi testovi iz dobro poznatog izvora prema kojima se čini da će Sony-jev PlayStation 5 biti prava zvijer, radi se o najvećem skoku u istoriji PlayStation konzola kada su u pitanju performanse.

Za pokretanje novog PlayStationa 5 bit će zadužena AMD-ova tehnologija, osmojezgreni procesor treće generacije na novoj 7 nm Zen 2 arhitekturi, dok će za grafiku biti zadužena nova Navi grafika. Sony obećava da će nova konzola imati podršku za 8K rezoluciju i frejm rejtove do 120 Hz, uz neke druge novitete.

Pročitajte još: Stadia i projekat xCloud: San o streaming igrama je u nama

Tum_Apisak je na Twitteru objavio prvi navodni benchmark za PlayStation 5. Radi se o poznatom izvoru koji često objavljuje benchmarke za kompjuterske komponente prije nego što oni budu službeno objavljeni. Prema njegovim informacijama, rezultat za PS 5 iznosi više od 20.000. Grafička kartica nVIDIA GTX 1080 ima rezultat 19.370, dok RTX 2080 ima 21.892.

Ovo su vrlo impresivni rezultati za igraću konzolu jer se GTX 1080 i dalje smatra jednom od najmoćnijih grafičkih kartica na tržištu koja većinu igara može vrtjeti u 4K rezoluciji pri 60 sličica u sekundi. PlayStation 4 prema istom benchmarku ostvaruje rezultat oko 5.000, što znači da će nova konzola biti čak četiri puta jača od prethodne.

 

Zbogom učitavanju?

 

Sony je navodno patentirao i tehnologiju koja bi mogla da smanji ili čak potpuno oslobodi „Loading screen“ u igrama. Pretpostavljajući da je patent nešto što je Sony odabrao da nastavi, tehnologija bi mogla da se nađe u predstojećoj PlayStation 5 konzoli kompanije, koja je prešla sa sporijeg mehaničkog hard diska na brzi SSD uređaj.

Samo prebacivanje na SSD skladište za koji znamo da je daleko brži od klasičnog HDD-a trebalo bi da učini čuda za sveukupni odziv sistema i, što je kritičnije (za konzolu za igru), vremena učitavanja.

Dalje pogledajmo video koji je snimljen mobilnim telefonom a procurio je negdje krajem maja 2019. Ekran označen kao PS4 Pro učitava igru za 8.10 sekundi, dok ekran nazvan „Next Generation (u razvoju)“ učitava igru Spidermana za 00.83 sekunde. Ovo stavlja PlayStation 5 zvanično vreme učitavanja daleko ispred PS4.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.