Francuska udruga za zaštitu potrošača podigla je tužbu protiv Google-a zbog kršenja GDPR-a, objavili su francuski mediji.

Kako su iz UFC-Que Choisir pojasnili u obrazloženju tužbe, žele „zaustaviti iskorištavanje korisničkih ličnih podataka, pogotovo onih koji koriste uređaje s Androidom i imaju račun na Google-u te ih obeštetiti s do 1000 evra“.

Optužili su Google da krši pravo na privatnost korisnika.

Pročitajte još: Google će po želji korisnika brisati određene podatke

Čak i kad ne koristite Googleove usluge, vaš telefon pamti gdje se nalazite 340 puta dnevno, poručuju iz UFC-Que Choisira.

Ovo je prva takva tužba koja podrazumijeva i odštetu u Francuskoj, ali i Europi.

Ukoliko sud presudi u korist udruge, više od 28 miliona korisnika Androida u Francuskoj moglo bi tražiti odštetu.

No ovo nije prvi put da su se Francuzi okomili na Google. U januaru je zbog kršenja GDPR-a francuski CNIL odredio kaznu od 50 miliona eura za Google. Zatim, u februaru, sud je odredio Google-u da mora iz pravila korišćenja ukloniti dijelove koji korisnike stavljaju u nepovoljan položaj.

Inače, francuska grupa za zaštitu potrošačkih prava pokušala je postići dogovor s Googleom, no kad je to propalo, krenuli su s tužbom.

Čini se kako Google nije jedina tehnološka kompanija koja se našla na udaru francuskih zaštitnika privatnih podataka. Prema nekim informacijama, slična bi sudbina mogla zadesiti i Facebook.