Uvredljivi tvitovi biće prekriveni upozorenjem

 

Twitter je najavio da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost tvitova koji krše njegova pravila, ali dolaze iz važnih izvora kao što su političari.

Iz kompanije su rekli da će se nova pravila primenjivati u slučaju političara i zvaničnika vlade koji imaju više od 100.000 pratilaca.

„Sada ćemo jasno označavati sve tvitove koji krše naša pravila korišćenja, ali smo odlučili da ih ostavimo zbog javnog interesa“, rekao je Džek Dorsi, jedan od čelnika kompanije.

Uvredljivi tvitovi biće prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati da kliknu na link kako bi ih videli.

Kritičari su rekli da ta drustvena mreža nije činila dovoljno u nadzoru tvitova političara koji bi bili uklonjeni da ih je objavio običan korisnik. Neki su od Twittera tražili da ukloni zajedljive tvitove predsednika SAD Donalda Trampa i drugih političara, dok su Tramp i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favorizuju liberale.

Tramp na Twitteru ima 61 milion pratilaca, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima.

Bijela kuća nije htjela komentarisati najavu kompanije.

Trampov najstariji sin, Donald Tramp Junior, na svom Twitter nalogu objavio je link na najavu označavanja tvitova koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: „Ako to mogu da učine vođe slobodnog sveta zamislite šta čine vama i vašem glasu!“.

Portparolka Twittera je rekla da će o označavanju tvitova odlučivati ljudi, a ne vještačka inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tvit u javnom interesu odlučivaće timovi.

„U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tvitovima, iako bi inače kršili naša pravila“, objavio je Twitter na svom blogu.

„Stavićemo obaveštenje na koje ćete morati kliknuti prije nego što vidite tvit kako bi osigurali dodatan kontekst i jasnoću. Obavještenje će se pojavljivati na vremenskoj crti naloga i na drugim mjestima, poput pretrage“, najavio je Twitter.

Twitter je dodao da „ima slučajeva, poput direktnih prijetnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu“.

Tramp je u razgovoru za televiziju bez dokaza navodio da Twitter „vrlo otežava ljudima da mi se pridruže na Twitteru i meni čine mnogo težim da pošaljem svoju poruku“.

„Strašno je to što radi Twitter“, dodao je.

(B92 / Reuters / Hina)