Pravi san pretplate na video igre postoji već godinama, ali će proći još neko vrijeme prije nego što se zaista ispuni, piše CNET.

Ako ste, kao brzo rastući segment svjetske populacije, vi tip iskrivljene osobe koja većinu svog slobodnog vremena provodi igrajući video igre, postajete živi dokaz da živimo u zanimljivim vremenima. I ovogodišnji E3 je odražavao tu činjenicu.

E3 2019 nije bila uzbudljiva vožnja tobogana koju očekujemo posljednjih godina. To ima smisla – E3 se mijenja jer se video igre mijenjaju.

Isto tako, 2019. je nešto što je godina u igri za industriju igara dok čekamo na nove Microsoft Xbox i Sony PlayStation, obje se očekuju 2020. Mnoge su od najuzbudljivijih igara objavljene ove sedmice, kao što su Halo Infinite i Cyberpunk 2077.

E3 nam je zapravo dao mnogo toga za žvakanje. Na neki način, ovogodišnji E3 je bio moratorijum na budućnost igara. Ako pročitate naslov, priča je jasna: način na koji ćemo igrati video igre će se promijeniti. Trka koja će postati Netflix igranje je pokrenuta.

Da, sve se radi o strimingu igara, narode.

 

Istina je malo zamršenija

 

S jedne strane imamo Google Stadia, streaming servis koji obećava da će zauvijek promijeniti način na koji trošimo video igre. Još nismo vidjeli kompaniju sa džepovima tako dubokim da ulazi u gaming sferu od kada je Microsoft lansirao originalni Xbox 2001. godine.

Kada govorimo o Microsoftu, njegov Project xCloud je još jedan servis za streaming, koji nadopunjuje predstojeću Xbox konzolu i obećava da će zauvijek promijeniti način na koji koristimo video igre.

To nije sve. Tu je i gomila servisa za pretplatu koji se pojavljuju, od Xbox Games Pass do Google Stadia Pro do Ubisoftovog Uplay Plus. Zajedno, oni nam nude priliku da živimo san o ubacivanju igraćih konzola u kantu i isključivo strimovanju igara direktno na naše uređaje, u Netflix stilu.

Drugi, temelj za ono što dolazi, već je izgrađen. Sve je to bilo pod našim nosom.

 

Glava u oblaku (Cloud)

 

Hajde da pričamo o Microsoftu.

Jedno od najvećih iznenađenja E3 je bila najava projekta Scarlett, Microsoftove sledeće Xbox konzole. Na pozornici na E3, Phil Spencer je najavio da će biti velika moćna mašina dizajnirana za 8k igranje na 120 kadrova u sekundi.

Najveće iznenađenje: Projekat Scarlett će lansirati 2020. godine s optičkim pogonom.

Šta nam to govori? Microsoft, koji je zapravo bio prvi glavni igrač koji je lansirao konzolu bez diska sa svojim Xbox One S All Digital Edition u maju, još uvijek povezuje svoju novu generaciju konzole sa prošlom tehnologijom (diskovima).

Microsoft, sasvim s pravom, ne želi ostaviti nijednog potrošača iza sebe. Nemaju svi brze internet veze.

Oštra stvarnost je da je globalno tržište igara, na maloprodajnom i potrošačkom nivou, jedva pripremljeno za potpuno digitalno tržište, a kamoli za smionu Netflix-esque streaming budućnost u kojoj je igranje ništa više od aplikacije na televizoru, telefonu ili tabletu. Smrt konzole za igre je uveliko preuveličana.

S tim u vezi, Project xCloud radi, i radi jako dobro. Microsoft nudi demone Halo 5: Guardians i Resident Evil 7 koristeći Xbox kontroler priključen na Android telefon, a performanse su gotovo besprijekorne. Tehnologija postoji; tehnologija radi.

Projekat xCloud ide u javno testiranje ove godine. To će biti prava stvar. Ali ako je Microsoft u pravu, to će samo pojačati iskustvo konzolnog igranja. Neće ga zamijeniti. Bar ne neko vreme.

 

Stadia

 

Google je predstavio svoju novu inicijativu za igranje, Stadia, dajući ukupnu viziju buduće platforme Googleove igre. Ona obećava promjenu industrije igara na nove nivoe mašte. Google tvrdi da budućnost igara nije ograničena na tradicionalne kutije.

Googleov glavni potez sa Stadiom je da prenosi vaše omiljene igre preko svojih data centara i farmi servera. Google tvrdi da je korisniku potreban samo prosjek od 20-30mbps brzine internet veze kako bi se igra odvijala u punoj visokoj definirajućoj rezoluciji koja je apsolutno briljantna.

Nije baš utopijski san da prebacite prekidač i da ste u mogućnosti da strimujete svaku igru ​​dostupnu direktno na vaš TV. Uzmite, na primjer, Osnivačko izdanje Stadie. Evo kako to radi: Plaćate $ 129 za kontroler igara i Chromecast Ultra, što vam omogućava da direktno gledate na TV.

Od tog trenutka možete da uradite jednu od dvije stvari: možete da koristite Stadiu za kupovinu igara sa punom cijenom koristeći Google Play, a zatim stream i igranje tih igara. Ili možete platiti 9,99 dolara za Stadia Pro, uslugu koja ima broj rotirajućih igara koje možete besplatno prenositi. Ne svaka igra – neke igre.

Drugim riječima, kao što je Xbox Game Pass, koji već postoji i učinio od juna 2017. Jedina stvarna razlika je što ćete sa Stadiom strimovati, ali Xbox Game Pass zahtijeva da sada preuzmete.

Ipak, verovatno je da Xbox Game Pass – usluga koja, prema izvještajima krajem 2018. godine, već ima milione pretplatnika – dopušta igračima da igraju igre koristeći Project xCloud u bliskoj budućnosti. S obzirom da Microsoft već ima na stotine centara u 140 zemalja širom svijeta, ta sposobnost već postoji da bi kompanija mogla napraviti pravi proboj u stvaranju servisa za punu reprodukciju igara koji nadmašuje konkurenciju.

 

Nije sve tako jednostavno

 

Za razliku od Microsofta, Google nema 15 studijskih igara za kreiranje sadržaja ekskluzivno za Stadia. In-house studio, Stadia Games and Entertainment, vođen od strane veterana industrije Jade Raymond, postoji, ali Microsoft već ima radni paket dokazanih studija na raspolaganju. Razmislite o Netflix originalima, ali za video igre. Google to nema. Ipak.

Umjesto toga, čini se da se Stadia bavi partnerstvom sa izdavačima trećih strana, kao što je Ubisoft – ali sa tim dolazi potpuno novi niz problema. Na E3 ove godine Ubisoft je objavio svoj Uplay Plus, uslugu Xbox Game Pass-a koja iznosi 14,99 dolara mjesečno, što igračima omogućuje pristup 100 naslova u Ubisoftovoj biblioteci. Moći ćete da preusmjerite ovu uslugu preko Stadia.

Prezentacija Uplay + od Gugla
Google Stadia će dodati Uplay + 2020. godine  neograničen pristup Ubisoft igrama

Ali gdje se sve to završava? $ 10 za Stadia igre, plus $ 15 za Ubisoft igre. Hoćemo li živjeti u budućnosti u kojoj je Stadia sredstvo kojim stičemo pretplatu na igru ​​nakon pretplate na igru ​​do toačke apsolutnog umora?

Igrači žele dvije, tri, četiri pretplate. Oni sigurno ne žele 40 od ​​njih, i oni ih neće platiti.

Šta je sa EA $ 4.99 mesečno EA Accessom, ili $ 19.99 mesečno PlayStationom sada? To su sve usluge koje rade na modelu pretplate – gdje se uklapaju u ovaj buržoaski ekosistem? To je malo teže analizirati u ovom trenutku. Ali, to je konfuzija koja zahtjeva rješavanje ako se pretakanje igre odvija kao mainstream kao Netflix.

„Nikada nisam pomislio da bi jedan poslovni model trebao dominirati u igrama“, rekao je Phil Spencer, šef Microsoft-a za Xbox. Kompanija, sa svoje strane, gleda na igru ​​kao na samo još jedan aspekt širokog ekosistema, još jedan način da se konzumiraju igre u prepunoj, konkurentnoj tržnici koja je zauzeta sa više platformi.

Ukratko, san o video igrama je bio u nama sve vrijeme.