Osim Huaweija, na razvoju mobilnog operativnog sistema navodno rade i druge kineske kompanije, a prvi Huaweijev telefon s HongMeng OS-om na tržištu bi se mogao pojaviti već krajem godine i spominje se da bi mogo biti čak brži od Androida.

Glasine koje kruže mrežom u posljednje vrijeme prilično su zanimljive, a posljednje stižu iz Global Timesa, medija bliskom vladajućoj partiji, pa ih ipak treba uzeti s dozom rezerve.

Izvori s kojima su razgovarali novinari Global Timesa kažu da Huawei aktivno surađuje s partnerima, velikim i poznatim kineskim kompanijama na razvoju i testiranju operativnog sistema HongMeng. Kompanije s kojima (navodno) sarađuju jesu Tencent, četvrta najveća mobilna kompanija na svijetu Xiaomi te Oppo i Vivo te bi se možda i na njihovim telefonima u budućnosti mogao koristiti kineski operativni sistem.

Najveća prednost Huawei softvera trebala bi biti njegova brzina – navodno bi HongMeng trebao biti čak 60 posto brži od Androida, no sigurno je kako se na tržištima izvan Kine ne bi raširio bez dostupnosti brojnih aplikacija na koje smo navikli.

 

Sljedeći Huawei „flegšip“ model mogao bi se pojaviti sa HongMeng OS-om

 

Pitanje je kada bi se Hauweijev OS mogao pojaviti na tržištu, ali važno je napomenuti da se s njegovim razvojem ne kreće od nule te se na njemu radi već godinama, a sada će taj razvoj biti višestruko ubrzan. Najoptimističnije prognoze govore da će biti gotov do kraja godine, kada bi se mogao pojaviti na novoj verziji Mate-a ili u prvoj polovini sljedeće godine, na modelu Huawei P40. Takav OS isprva će ipak biti usmjeren prvenstveno kineskom tržištu, dok će se korisnici na ostalim tržištima držati Androida ili Appleovih telefona, barem na početku.

Što se tiče ostalih kineskih kompanija, pored Huaweija i Honora, njima će na prvom mjestu sigurno biti, a ako se odluče na korištenje HongMenga, to će samo značiti da će korisnici na kineskom tržištu imati veći izbor softvera prilikom kupovine njihovih telefona.

Da li će Huawei HongMeng biti zaista brži od Androida i da li će ugroziti Google, ostaje nam da vidimo nakon pojave kineskog OS-a na tržištu.