Huawei je uspio da isporuči milion pametnih telefona sa svojim OS-om, zvanim HongMeng, izvještavaju izvori. Prema tvrdnjama firme Rosenblatt Securities, uređaji su se pripremali za testiranje, bez pojašnjenja da li se radi o stvarnim telefonima dostupnim na tržištu ili proizvodima za razvoj. Izvještaj je otkrio da je interni softver kompatibilan sa svim Android aplikacijama i da je „povećao sigurnosne funkcije za zaštitu ličnih podataka“.

Na sajtu China Daily citiran je Yu Chengdong (poznat i kao Richard Yu), Huawei-jev izvršni direktor poslovne grupe za potrošače, koji je rekao da će vlastiti operativni sistem kompanije „biti dostupan već ove jeseni ili najkasnije na proljeće sljedeće godine“. Pripremljen je da bude instaliran na mobilnim telefonima, kompjuterima, tabletima, televizorima, automobilima, opremi za nošenje i sve ostalo što možete instalirati na OS, rekao je Yu u WeChat grupi sa stručnjacima za internet.

Iako su Sjedinjene Države odgodile zabranu trgovanja sa Huawei-jem za 90 dana od 20. maja, Huawei nema planova čekati na rezoluciju i već gura svoj operativni sistem koji je u pripremi već nekoliko godina. Huawei Central, sajt koji uglavnom izvještava o vijestima iz tehnološkog giganta, rekao je da se zaštitni znak “HongMeng” već stiže na više tržišta, kao što su Kanada, Evropa, Južna Koreja i Meksiko.

HongMeng ime zvuči neobično i nadamo se da će OS dobiti odgovarajući marketinški nadimak koji zvuči više internacionalno.

(gsmarena)