Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid potpisao je zahtjev za izručenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža SAD. Međutim, konačnu odluku treba da donese londonski sud.

– Postoji zahtjev za izručenje SAD koji će sud sutra razmatrati. Јuče sam potpisao zahtjev za ekstradiciju i ovjerio ga – rekao je Džavid.

On je naglasio da se radi o standardnoj proceduri, primjetivši da će konačnu odluku donijeti londonski sud.

– Mi imamo zakonski zahtjev za ekstradiciju i ja sam ga potpisao. Ali, naravno, odluku treba da donese sud – rekao je Džavad.

Džulijan Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije saopštilo je u saopštenju: „Gospodin Asanž je uhapšen u vezi sa privremenim zahtjevom za izručenje iz Sjedinjenih Američkih Država. On je optužen za krivična djela uključujući zloupotrebu računara i neovlašćeno otkrivanje informacija nacionalne odbrane.“ „Dobili smo pun zahtjev za izručenje, koji je potvrđen od strane državnog sekretara. „Ovaj slučaj je sada pred sudovima i bilo bi neprikladno dalje komentarisati.“

SAD Asanža optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata, koji sadrže imena povjerljivih vojnih i diplomatskih izvora, prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje.

Obje zemlje traže njegovo izručenje.

(IT-mixer / Sputnik)