Iz kompanije Sony stižu informacije da su razvili novu hibridnu tehnologiju, koja bi mogla da unaprijedi način obrade slike.

Povezali su senzor slike sa sistemom za obradu koji se oslanja na vještačku inteligenciju u jedinstven, hardverski integrisan sistem.

Uzmete klasični senzor slike CMOS i povežete ga s logičkim čipom osmišljenim ne samo za povlačenje piksela sa senzora već i za pokretanje te upravljanje modelom mašinskog učenja koji izvlači informacije iz tih piksela.

Rezultat je Sony Intelligent Vision Sensor, jedinstven elektronski sklop koji može obaviti puno zanimljivih postupaka obrade slike.

Ovi proizvodi proširuju mogućnosti razvoja AI-a opremljenih kamera, omogućujući raznoliki raspon aplikacija u maloprodaji i industrijskoj opremi te doprinoseći izgradnji optimalnih sistema koji se povezuju s cloud servisom.

 

Prvi svjetski senzor slike koji je opremljen AI analizom slika i funkcionalnošću obrade na logičkom čipu

 

Širenje IoT-a rezultiralo je time da su sve vrste uređaja spojene na cloud servise, što čini uobičajenom upotrebu sistema za obradu podataka gdje se informacije dobivene od takvih uređaja obrađuju putem AI u cloud-u. S druge strane, sve veća količina informacija koje se obrađuju u cloud servisu predstavlja različite probleme: povećana latencija prienosa podataka ometajući obradu informacija u stvarnom vremenu; brige o sigurnosti korisnika povezane sa spremanjem podataka koji se mogu prepoznati u cloud-u; i druga pitanja kao što su povećana potrošnja električne energije i troškovi komunikacije uključuju cloud usluge.

Novi senzorski proizvodi imaju složenu konfiguraciju koja se sastoji od piksela i logičkog čipa. Oni su prvi svjetski senzor slike koji je opremljen AI analizom slika i funkcionalnošću obrade na logičkom čipu. Signal koji dobiva pikselov čip obrađuje se putem AI na senzoru, eliminirajući potrebu za procesorima visokih performansi ili vanjskom memorijom, omogućujući razvoj rubnih AI sistema. Senzor emituje metapodatke (semantičke informacije koje pripadaju slikovnim podacima) umjesto slikovnih podataka, smanjujući volumen podataka i rješavajući pitanja privatnosti. Štoviše, AI mogućnost omogućava isporuku raznolike funkcionalnosti za svestrane aplikacije, poput praćenja objekata u stvarnom vremenu s brzinom AI obrade. Različiti AI modeli također se mogu odabrati prepisivanjem interne memorije u skladu s potrebama korisnika ili uvjetima lokacije na kojoj se koristi sistem.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.