Gmail danas ima više od 1,5 milijardi korisnika širom svijeta, a mnogi kao primarni mail upravo koriste taj Googleov servis. Tu su skriveni brojni privatni mejlovi, tajni podaci i fotografije za koje korisnici ne žele da se drugi dokopaju pa je od izuzetne važnosti da što bolje zaštitite pristup Gmail nalogu kako ti podaci ne bi pali u pogrešne ruke, prenosi Zimo dnevnik. Predstavljamo vam četiri koraka kako da zaštitite svoj Gmail nalog, provjerite ako ste propustili neki od njh:

 

1. Lozinka

 

Snažna lozinka prvi je i najvažniji korak sigurnosti ne samo Gmail-a, već vam ovo može pomoći da bolje zaštitite sve servise koje koristite. Lozinka mora biti složena i komplikovana i svakako izbjegavajte poveznice s vašim ličnim podacima poput npr. imena najbliže rodbine i kućnih ljubimaca, datuma rođenja i slično. Takođe, lozinku koju koristite za Gmail nikada nemojte koristiti na drugim servisima i nemojte koristiti lozinku koju ste već ranije negdje koristili. Naime, ako se hakeri dokopaju neke od vaših starijih lozinki hakovanjem drugih servisa, s istom bi lozinkom mogli pokušati pristupiti i Gmailu.

 

2. Dvostruka verifikacija i prijava telefonom

 

Ako se hakeri i prevaranti i dokopaju vaše lozinke, postoji još jedan način kojim ih se može spriječiti da pristupe Gmailu (i brojnim drugim internetskim servisima), a to je dvostepena verifikacija, odnosno autorizacija u dva koraka. Prvi takav korak odnosi se na lozinku, a drugi na posebnu šifru, tj. kontrolni kod koji vam Google šalje na vaš uređaj. Tek upisivanjem lozinke i te šifre moći ćete pristupiti vašoj elektronskoj pošti. Takođe, dostupna je i opcija prijave putem telefona – umjesto lozinke, za pristup vašem Gmailu možete koristiti samo telefon. Nakon upisivanja mail adrese na telefon će vam stići Googleovo obavještenje na koje, nakon otključavanja telefona, trebate samo kliknuti „da“.

Kako biste aktivirali tu opciju potrebno je ići na postavke vašeg računa na Googleu, kliknuti na „Sigurnost“ s lijeve strane ekrana te odabrati potvrdu u dva koraka, odnosno opciju uporabe telefona za prijavu.

 

3. Provjerite telefonski broj i e-mail za oporavak

 

Jedna od opcija na koju mnogi s vremenom zaborave, a koju možda nisu provjeravali od aktivacije računa jest kontakt za backup, odnosno mail i telefonski broj putem kojih, u slučaju da izgubite pristup nalogu, ponovno možete pristupiti Gmailu. Zato je korisno s vremena na vrijeme provjeriti te informacije, kao i sigurnosno pitanje koje ste možda postavili prije više godina, a odgovor ste zaboravili. Provjerite sve tri stavke i, ako ste nešto u međuvremenu promijenili ili zaboravili odgovor na sigurnosno pitanje, možete ih urediti pod opcijom Google Račun/Sigurnost/Načini na koje možemo provjeriti da ste to vi.

 

4. Aktivnosti naloga

 

Na pitanje tko sve pristupa vašem računu odgovor daje opcija zadnje aktivnosti na računu. Nalazi se u donjem desnom uglu glavne stranice Gmaila, a klikom na „pojedinosti“ otvoriće se novi prozor na kojem će se prikazati informacije vezane uz vrstu pristupa vašem računu (preglednik, mobilni uređaji itd.) te lokacije, tj. IP adrese s koje se pristupa Gmailu. Ako tu naiđete na neke sumnjive aktivnosti, odjavite se sa svih uređaja i promijeniti lozinku naloga.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.