Britanska kompanija Sophos najavila je da će projekt Sandboxie biti open-source, što je velika stvar jer dosad je on bio dostupan samo uz komercijalnu licencu i prikupio je veći broj odanih pratitelja

 

Sandboxie služi Windows korisnicima za pokretanje bilo koje aplikacije unutar sigurnog sandboxa, a sad kad će biti open-source, besplatna za preuzimanje i na dlanu developerima, odnosno, zajednici, sigurno će postati daleko popularnija.

„Nikad nam Sandboxie nije bio značajna komponenta u smislu poslovanja i zbog toga smo dugo razmatrali učiniti ga open-source te smo to napokon odlučili i učiniti. Jer, alternativa bi bila jednostavno ga ukinuti, što bi bila lošija odluka s obzirom na zajednicu koja stoji iza njega. Zato smo i predali Sandboxie u ruke korisnika“, rekao je Seth Geftic, direktor prodaje u Sophosu.

Inače, za one koji možda nisu upoznati s terminom „sandbox“… U softverskom „slengu“, sandbox ili pješčanik na srpskom jeziku, označava situaciju u kojoj korisnik ima zaštitu od pokretanja neželjenih programa ili programskog koda koji nije ispitan.

Sandboxom se strogo nadgledaju i ograničavaju resursi na računaru. Odnosi se na prostor na hard disku namijenjenom za privremeno skladištenje podataka i(li) prostora u memoriji, za pokretanje programa ili kodova koji su potekli iz nepoznatih izvora.

Određenom procesu su dodijeljeni ograničeni resursi i pravila kojima se određuju njegove mogućnosti djelovanja na računaru.

Sandbox, ukratko, odvaja korisničke zahtjeve i procese od jezgra operativnog sistema.

Što se Sandboxie tiče, nastao je 2004. i bio namijenjen kao dodatak za Internet Explorer. Napravljen je da bi ga pokretao i odvajao od sistema, što je s obzirom na mane tog internetskog pregledača bilo odlično rješenje.

S vremenom, Sandboxie je evoluirao i postao dodatak ostalih pregledača, a potom i aplikacija.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.