Bitcoin wallet kompanije SpaceChain prošle je sedmice lansiran prema Međunarodnoj svemirskoj stanici i postao je prvi blockchain hardver ikada postavljen u svemirski laboratoriji

 

Prošle sedmice kompanija SpaceChain poslala je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici prvi komad blockchain hardvera ikada namijenjen korišćenju u Zemljinoj orbiti. Riječ je o hardverskom bitcoin walletu.

Američka kompanija SpaceChain pokrenuta je 2017 godine s misijom spajanja svemirske tehnologije i blockchaina, i sa ciljem pokretanja prve svjetske open source mreže satelita koja će biti zasnovana na blockchain tehnologiji.

Jednom kada (ili ako) se ovaj cilj ostvari korisnicima će biti omogućeno razvijati i pokretati decentralizovane sigurne aplikacije – i to u svemiru. To će, kažu, omogućiti da platforma bude dostupna svima i sigurna od hakiranja.

U sklopu ostvarivanja tog sna, ova je kompanija prošle sedmice SpaceX-ovom raketom Falcon 9 i teretnom kapsulom Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj stanici poslala prvi komad blockchain hardvera ikada namijenjen korišćenju u Zemljinoj orbiti.

Riječ je o hardverskom bitcoin walletu mase oko jednog kilograma, koji će biti instalisan i pokrenut na ISS-u gdje će raditi kao „čvor“ unutar bitcoin mreže.

 

Nezavisan od jurisdikcije bilo koje zemlje

 

Biće to prvi put da se neka blockchain tehnologija našla na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Tamo će, poručuju iz SpaceChaina, ovaj wallet biti potpuno nezavisan od jurisdikcije bilo koje zemlje i fizički nedostupan hakerima koji bi ga pokušali kompromitovati.

Na kraju bi veći broj sličnih bitcoin „čvorova“ lansiranih u orbitu trebalo da omogući bezbjednije transakcije kriptovalutama na Zemlji.

Na ISS-u će raditi oko godinu dana, koristeći tamošnji (spor i skup) prenos podataka kako bi autorizovao transakcije. Upravo sporost u radu daće mu i dodatnu bezbjednost jer će dodatno vrijeme provedeno u obradi transakcija biti moguće iskoristiti za otkrivanje sumnjivih aktivnosti.

Projekt svemirskog blockchaina je s iznosom od 60.000 eura nedavno podržala i Evropska svemirska agencija.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.