Podkasti koji emituju bijeli šum su stekli ogromnu popularnost među slušaocima, ali Spotify od njih ne zarađuje kao od nekih drugih sadržaja

 

Kreatori koji na platformi Spotify postavljaju podkaste sa bijelom bukom (bijeli šum) zarađuju ozbiljan novac, a iz kompanije nisu zbog toga naročito srećni.

Bijela buka ili bijeli šum je pojam koji označava mješavinu zvukova određene frekvencije i ponavljanja, raspon frekvencija je od 20Hz do 20 000Hz

Podkasti u kojima se čuju zvuci talasa, usisivača, ventilatora i drugih sličnih stvarčica „gutaju“ po tri miliona sati svakog dana, a zato što ih Spotify algoritam favorizuje. Bloomberg je nedavno pisao da kreatori ovakvih sadržaja zarađuju i po 18 hiljada dolara mjesečno, što nije malo.

Mnogi kreatori koriste besplatni hosting softver Anchor koji je Spotify kupio još 2019. godine. Preko njega objavljuju svoje sadržaje i monetizuju ih. Problem s podkasima koji emituju bijeli šum je što su stekli ogromnu popularnost među slušaocima, ali Spotify od njih ne zarađuje kao od nekih drugih sadržaja. Upravo zbog toga se razmatra mogućnost da se u potpunosti uklone s ovog striming servisa.

Kad bi se uklonili svi podkast-i s bijelom bukom, Spotify bi zarađivao dodatnih 38 miliona dolara godišnje, piše Engadget. Slušaoci se već žale da ovi sadržaji nestaju, pa se čini da su milioni pobijedili.