Finansijski izvještaj kompanije Spotify za drugi kvartal pokazuje da gigant, po broju korisnika, još uvijek nije osjetio krizu zbog nadolazeće globalne recesije

 

Za razliku od Netflix-a, koji je prijavio pad broj korisnika, Spotify je zabilježio rast i besplatnih i plaćenih naloga.

Spotify sada ima 433 miliona korisnika, u odnosu na 422 miliona prijavljenih na kraju prvog kvartala. Od toga 188 miliona plaća pretplatu za Premium program. To je skok od šest miliona u odnosu na pre tri mjeseca, dok je još četiri miliona registrovano na bazi oglasa.

Uprkos strahovima širom industrije da će kućni budžeti smanjiti troškove zabave kako bi se oslobodio preko potreban novac, Spotify je do sada izbjegavao smanjenje troškova. Kompanija navodi da, iako je pazila na „neizvjesno“ okruženje, bila je „zadovoljna otpornošću svog poslovanja“.

Kompanija je potrošila mnogo kako bi povećala broj korisnika. Marketinške kampanje odnele su mnogo novca. Tako je kompanija pokušala da vrati korisnike koji su dozvolili da im pretplate prestanu ili su željeli da prošire usluge na porodični plan.

Marketinška potrošnja napravila je rupu u finansijama kompanije, a Spotify je objavio kvartalni gubitak od 194 miliona evra. Kompanija računa na naglo povećanje prihoda za pretplate i za oglašavanje kako bi nadoknadila te gubitke.

Spotify ima plan da se okrene ka jeftinijim oblicima audio sadržaja, kao što su podkasti i audio knjige. To bi trebalo da dovede do toga da količina novca koju plaća izdavačkim kućama padne na podnošljiviji nivo.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.