Prvi srpski digitalni tokeni biće ponuđeni investitorima u srijedu ujutru i ta će ponuda važiti dvije nedjelje, a možda i kraće ukoliko se pokaže dovoljno interesovanje za ovaj u Srbiji novi oblik ulaganja novca

 

Komisija za hartije od vrijednosti je privrednom društvu „Finspot doo“ odobrila da objavi inicijalnu ponudu za 35.250 Finspot faktoring tokena (srpski digitalni token), po nominalnoj vrijednosti do 1.000 dinara, što ukupno iznosi 35,25 miliona dinara.

 

Koliko košta jedan token

 

„Proces izgleda prilično jednostavno. Potencijalni investitori se registruju preko naše platforme, otvorimo im nalog i onda im provjerimo ličnu ispravu i bankovni račun, a zatim elektronskim putem uplate cijenu tokena. Jedan token košta 1.000 dinara, a minimalna investicija je 10.000 dinara“, objasnio je Ognjen Kurtić iz „Finspota“.

Dodao je da nakon što se objavi uspješnost ponude, investitor dobija tokene u svoj novčanik i onda može da ih ulaže u investicione ponude „Finspota“.

„Na našoj platformi mogu da nađu naše proizvode u koje mogu da ulažu tokene, s tim da treba da odluče na koji period ih ulažu. Mi nudimo investicione periode na tri, šest i 12 mjeseci, a u zavisnosti od toga je i prinos koji će im biti isplaćen kada istekne investicioni period. S tim da prinos iznosi od sedam do 10 odsto, na šta se plaća porez od 15 procenata“, precizirao je Kurtić za Tanjug.

 

Kao akcije, ali bez papirologije

 

Kurtić je naveo da je digitalni token zapis na blokčejn mreži, koji predstavlja nematerijalno pravo, a u suštini je finansijski instrument poput obveznice ili akcije, s tim da se zahvaljujući tehnologiji preskaču papirološke prepreke koje su ranije postojale, pa investitor može lakše da uloži u neki biznis i tako oplodi svoj novac.

„Svi rizici investiranja u naše tokene dati su u bijelom papiru, što je dokument koji nam je izdala Komisija za hartije od vrijednosti i tu može da se vidi na koji način može doći do toga da ostanete bez povrata sredstava. Mi kao kompanija garantujemo prinos koji postoji u investicionom indeksu“, rekao je Kurtić.

Napomenuo je da „Finspot“ radi u strogo regulisanoj oblasti, jer je to faktoring agencija koja ima licencu Ministarstva finansija i podliježe spoljnoj reviziji.

„Tržište kapitala kod nas nije razvijeno i kroz izdavanje digitalnih tokena kompanije mogu da ponude neku svoju vrijednost i da na osnovu toga dobijaju kapital od široke populacije. Tako da postoji velika prednost razvijanja alternativnog izvora investiranja, gdje će ljudi moći, osim ulaganja u nekretnine i u banke, imati još neke opcije da ulažu novac“, naveo je Kurtić.

Dodao je da tako svaki građanin može postati investitor i objasnio da je upravo zato „Finspot“ odredio tako nisku nominalnu vrednost tokena.

„Zarada na 10.000 dinara na tri mjeseca nije velika, ali možete da vidite da to radi i da se kasnije eventualno odlučite na neki veći iznos“, rekao je Kurtić.

(Sputnik Srbija)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.