Neprimjetan rad keylogger-a u pozadini računara je mnogo opasnije u odnosu na ostale oblike malvera, koji znaju biti vrlo očigledni

 

Keylogger je malver koji snima svako unijeto slovo, znak, broj ili pritisnutu tipku na tastaturi i sprema ih kako bi treća osoba imala informacije o korisničkim podacima.

Za mnoge maliciozne programe pa tako i za keylogger, bitne su prijave na bankarske aplikacije, podaci o kreditnim i debitnim karticama, lozinke na društvenim mrežama i sve ostale lozinke koje daju pristup važnim informacijama.

Keylogger zlonamjerni programi nemaju neki specifični način širenja na računar i koriste slične metode kao ostali oblici malvera poput fišing poruke elektronske pošte, ubacivanjem veze sa zlonamjernim sadržajem ili preuzimanja zaraženih datoteka.

Može se reći da često znaju biti sastavni dio drugih malvera i s njima mogu zajedno doći kad se računar zarazi. Ono šta je možda mnogo opasnije u odnosu na ostale oblike malvera koji znaju biti vrlo očigledni je neprimjetni rad keylogger-a u pozadini računara.

Svrha keylogger-a je da se pritaji u vašem operativnom sistemu i bilježi unose na tastaturi i poslije ih šalje prema trećoj osobi. Datoteke u tim situacijama ostaju netaknute i nema nikakvih naznaka da je sistem ugrožen pa keylogger-i često mogu da neometano snimaju podatke.

Ovaj opasni malver može da uzrokuje mnogo štete. Naročito čini osjetljivima podatke kojima se neki korisnik služi kako bi dobio pristup bankovnim računima.

 

Kako smanjiti rizik od keylogger-a

 

Da bi se smanjio rizik od sličnih napada i kako bi računar bio bezbjedan, potrebno je napraviti neke od stvari koje donosimo u nastavku.

  • Provjeriti koliko je ispravan firewall – Keylogger program mora prenijeti ukradene informacije s računara preko interneta do treće osobe. Firewall bi ovakvu razmjenu podataka morao da primijeti pa je uvijek potrebno dodatno provjeriti da li firewall ispravno radi.
  • Korišćenje password manager alata – U situacijama kad se koristi password manager lozinka se ne unosi ručno kod svake prijave, već on automatski dodaje potrebne podatke.
  • Upotreba tastature na ekranu – Unos osjetljivih podataka ili lozinki uvijek se može odrađivati s korišćenjem tastature na ekranu. Na Windows 10 OS u meniju „Settings“ potrebno je odabrati opciju „Ease of Access“ unutar koje se s lijeve strane odabere „Keyboard“. Unutar menija „Keyboard“ potrebno je uključiti „Use the On-Screen Keyboard“.
  • Dodatni oblici autentifikacije – Ukoliko postoji mogućnost, uvijek je dobro imati dodatni nivo autentifikacije gdje se prijave u određeni sistem obavljaju pomoću jednokratne lozinke, slanja kodova na adresu elektronise pošte ili SMS porukom.
  • Redovno da se ažurira sistem – Jedna od najvažnijih stvari jeste ažuriranje operativnog sistemaa i ostalih programa koji se koriste jer keylogge-r programi upravo traže softvere van datuma.
  • Razmotriti dodatne alate bezbjednosti – Ako se na vašem računaru koriste vrlo osjetljivi podaci, uvijek je dobro ppribeći zdodatnim oblikcima zaštite poput antivirusnih programa ili specijalizovanih programa koji otkrivaju keylogger-e.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.