Smart Tattoo Ink – pametna tinta za tetoviranje kao vrhunska nosiva elektronika

 

Glavni izazov u nosivoj elektronici je to što mnogi ljudi ne žele da je „nose“ – nezgrapni, kabasti, mrzi ih i tako dalje. Ali šta ako biste mogli navesti (barem neke) ljude da uživaju u tome? Upravo na tome radi tim istraživača sa Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) u Daejeonu u Južnoj Koreji: elektronskom mastilu za tetoviranje.

Iz daljine izgleda kao obična siva tinta, ali je napravljena od ugljeničnih nanocevi i tečnog metala i u suštini je bioelektroda. Ovdje ima više informacija, ali su na korejskom.

Na ovaj način je moguće pratiti rad srca, biomarkere u znoju, a možda i više. Budući da se unutra nalazi metal, mogao bi se čak i zagrijati kako bi se postigao fizioterapeutski učinak (proširuje krvne žile, dovodi više krvi za pospješivanje zacjeljivanja).

Pametna tinta za tetoviranje - vrste senzora

Jaka strana mastila je blizina senzora koži, u poređenju sa etiketom ili udaljenim senzorom. Kao takav, ne samo da je najudobnije za „nošenje“, već bi mogao biti potencijalno privlačniji iz perspektive tačnosti. Međutim, na tom frontu nema nikakvih tvrdnji.

Naučnici kažu da je tinta napravljena od netoksičnih materijala i čak se skida sa sapunom u slučaju da želite da pređete na novi dizajn ili da je u potpunosti uklonite.

Da budemo pošteni, ovo je više slično boji nanesenoj na kožu, a ne „tetovaži“ ako bolje pogledate. Naučnici slikaju elektronsko kolo na kožu radije nego da ga tetoviraju. Ali to je odličan način da se teren učini privlačnijim.

Udobnost korisnika je ovdje primarna prednost, a kliničke aplikacije bi mogle imati koristi od toga. Nekoliko timova širom svijeta radi na sličnim konceptima, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.