Čak i ako je parkiran na dobro osvijetljenom mestu, automobil lako može da postane meta lopova. Često se kradu dielovi automobila koji se lako skidaju, a kasnije se mogu prodati na crnom tržištu, prebaciti u inostranstvo ili koristiti za popravku drugih vozila.

Matas Buzelis, stručnjak iz kompanije za podatke o automobilima carVertical, navodi da su na meti lopova često delovi na novim automobilima, koje mogu da prodaju za više novca. Po svemu sudeći, zanima ih sve, od katalizatora do točkova, pa čak i registarskih tablica. Kako vlasnici vozila mogu da se zaštite?

 

Retrovizori i stakla retrovizora

 

carVertical banner - sponsored

Retrovizori za automobile više klase mogu koštati na stotine evra, tako da ne čudi što privlače lopove. Pošto često dolazi do oštećenja stakala u manjim saobraćajnim nezgodama, ona se lako prodaju na crnom tržištu.

Ima i vozača koji, nakon što razbiju sopstveno staklo retrovizora, odluče da uštede novac i „pozajme“ ga sa drugog automobila. Osim toga, skidanje stakla na retrovizoru veoma je jednostavno i traje samo nekoliko trenutaka.

Krađa se može sprečiti graviranjem VIN broja automobila na ogledala. Takav automobil biće manje atraktivan lopovima koji će ga verovatno preskočiti.

Prednja i zadnja svetla

 

U zavisnosti od modela automobila, cijena farova dostiže i nekoliko hiljada evra. Pošto su veoma traženi na tržištu polovnih dijelova, lak plijen često dovodi lopove u iskušenje. Ukradena svjetla i drugi dijelovi ne završavaju samo na oglasnim portalima – često se prebacuju u inostranstvo.

„Za skidanje farova lopovi ponekad koriste specijalne metalne makaze nanoseći ozbiljna oštećenja krilima i haubi automobila. U takvim slučajevima, vlasnici se suočavaju sa još većim troškovima”, kaže Buzelis.

Prema savjetima stručnjaka, graviranje VIN broja na automobilska svjetla predstavlja dodatnu meru predostrožnosti. Iako nije neprobojna prepreka za lopove, vjerovatnoća da zateknete automobil bez svjetla znatno opada.

Registarske tablice

 

Često se registarske tablice automobila kradu da bi se stavile na drugo vozilo i koristile za kriminalne aktivnosti. Prestupnici koriste ovu taktiku za izbegavanje gradskih kamera i zavaravanje tragova kod policije.

Skidanje tablica ne zahteva nikakav napor, pa je držanje automobila na zatvorenom parkingu ili bar na dobro osvetljenom mestu jedini način da ga zaštitite.

Volan

 

Polovni volan automobila ekonomske klase može koštati desetine evra, ali volan luksuznog Porsche, BMW ili Mercedes-Benz vozila može dostizati i na hiljade evra. U Evropi se veliki broj ozbiljno oštećenih automobila uvozi iz SAD, pa je volan poprilično tražen.

Iako su brave za volan nekada bile popularne, danas predstavljaju pravu retkost. Jedini način da izbegnete krađu volana jeste da ostavite automobil na bezbjednom mjestu.

 

Unutrašnja oprema

 

Iako se ređe kradu od svetala ili ogledala, i delovi unutrašnjosti su prilično popularni među lopovima. Na meti lopova su obično paneli luksuznijih automobila, koji se kasnije prevoze u inostranstvo ili prodaju radi ugradnje u oštećena vozila.

 

Točkovi

 

Auto na dizalicama ili ciglama neprolazni je klasik među lopovima. Skidanje točkova može potrajati, tako da lopovi obično biraju automobile parkirane na manje osvetljenim mjestima.

„Automobilski točkovi su prilično poželjna stavka, tako da nije teško pronaći kupce za njih. Najpouzdaniji način da se izbjegne neprijatno jutarnje iznenađenje jeste korišćenje specijalnih sigurnosnih vijaka koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatima”, objašnjava Buzelis.

 

Katalizatori

 

Katalizatori sadrže plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum, koji su na visokoj cijeni kod trgovaca otpadnim metalima. Prodajom katalizatora lopovi mogu ostvariti zaradu od barem nekoliko stotina evra. Vlasnici Toyota i Lexus vozila treba da budu posebno oprezni, jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača imaju više plemenitih metala, što donosi bolju zaradu. A pošto Toyota i Lexus proizvode hibride, njihovi katalizatori su obično u boljem stanju nego kod automobila na benzin.

U nastojanju da se zaštite od lopova, mnogi vozači uklanjaju originalne katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije.

Buzelis napominje da su popularni modeli višeg ranga često na meti kriminalaca, tako da treba voditi računa o mogućnosti parkiranja prilikom kupovine takvog vozila. U suprotnom, gubici poslije noćne posjete lopova mogu dostići i desetine hiljada evra.

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.