Ako imate stariji model Android telefona, to znači da ste izloženi riziku od “krađe podataka, ransomware-a ili drugim vrstama hakerskih napada”.

Više od milijardu Android telefona i tablet računara širom planete ugroženo je od potencijalnog napada hakera, javljaju svjetski mediji.

Istraga je otkrla da dva od pet Android telefona ne primaju Guglova bezbjednosna ažuriranja, zbog čega su izloženi riziku od “krađe podataka, zahteva za otkupom ili drugim vrstama malver napada”.

Gugl redovno ažurira svoj operativni sistem Android, kako bi spriječio hakere da “upadaju” u sistem. Stariji modeli pametnih telefona, međutim, sada su prestali da dobijaju ažuriranja, čime su potencijalo ugroženi.

Bez adekvatnog bezbjednosnog ažuriranja, hakeri su u stanju da zloupotrijebe rupe u opertivnom sistemu i time ugroze lične podatke korsinika.

Istraživači britanske potrošačke asocijacije nasumično su odabrali nekoliko telefona iz grupe ugroženih i, poslije testiranja u laboratoriji, ustanovili da oni mogu veoma lako biti hakovani. Među njima su bili modeli proizvođača Gugl, LG, Motorola, Samsung i Soni, od kojih su mnogi još uvijek dostupni u onlajn prodaji. Prema tvrdnjama britanskog udruženja, svaki Android pametni telefon iz 2012. godine i stariji potencijalno je ugrožen.

Kao primjer takvih telefona izdvajaju se modeli Samsung Galaxy S3 i Sony Xperia S, čiji bi korisnici trebalo da budu “posebno oprezni”.

Takođe, upozoreni su i korisnici svih verzija Android operativnog sistema starijih od verzije 7.0 Nougat, koja je izdata 2016. godine, da pokušaju da ažuriraju svoj softver, pošto starije verzije neće više dobijati ažuriranja.

Prema navodima iz izvještaja, oko 40 odsto korisnika Androida spada u kategoriju korisnika čiji uređaji koriste starije verzije softvera i koji će prestati da dobijaju ažuriranja.

Prema podacima Gugla za 2019. godinu, u svijetu trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih korisnika Android uređaja.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.