SpaceX-ova satelitska internet usluga Starlink sada je dostupna u 32 zemlje svijeta, objavila je kompanija.

Svemirska kompanija Ilona Maska na Twitter profilu objavila je ovu informaciju, a naveli su da će usluga biti isporučena odmah, što je veliki napredak u odnosu na ranije situacije, u kojima su kupci čekali po nekoliko mjeseci da bi dobili plaćenu uslugu.

Podijelili su i screenshot koji prikazuje mapu dostupnosti ove usluge. Tako je usluga sada dostupna u većem dijelu Evrope, Sjeverne Amerike, i u dijelovima Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Veći dio ostatka svijeta obojen je plavom bojom, koja označava da će u ovim dijelovima uskoro stići usluga. To bi se zapravo moglo desiti sljedeće godine. U ove dijelove svijeta spada i Srbija, kao i još nekoliko zemalja okruženja.

Na početku godine SpaceX je naveo da je usluga dostupna za 25 zemalja, ali je sada ovaj broj povećan za još sedam, što znači da je usluga trenutno dostupno za 32 zemlje. Ali, sada je prednost što SpaceX navodi da će usluga odmah biti isporučena kupcima.

Inače, prvih 60 Starlink satelita lansirano je prije manje od dvije godine na raketi Falcon 9. Od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 500 ilometara u zemljinu orbitu.

Prema planu, njih bi u orbiti trebalo da bude čak 42.000. Na svakom satelitu nalaze se četiri antene, solarni paneli i jonski potiskivači sa pogonom na kripton koji omogućavaju satelitima manevrisanje u svemiru. Svaki satelit u sebi sadrži senzore koji javljaju trenutnu poziciju i sadrže autonomni sistem za izbjegavanje sudara. Po završetku svog rada, sateliti će izgorjeti u Zemljinoj atmosferi u roku od 1-5 godina.

Prošlog mjeseca je Rest of World objavio izvještaj o tome da je većina korisnika Starlinka smještena u Sjevernoj Americi, prenosi B92.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.