Fragmentacija operativnog sistema je oduvek bila problem za Windows, i dok je situacija uglavnom rešena zahvaljujući Windows 10 (dok nije uveden Windows 11), mnogi korisnici i dalje koriste mnogo starije verzije Microsoftovog OS-a, uključujući Windows 8, pa čak i Windows 7. Oni koji žele da igraju igre preko Steam-a, međutim, uskoro će morati da se nadograde jer će krajem godine podrška za starije verzije Windows-a zvanično prestati.

Objavljujući preko svoje stranice podrške za Steam, Valve je najavio da će “Od 1. januara 2024. Steam zvanično prestati da podržava operativne sisteme Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1. Nakon tog datuma, Steam klijent više neće raditi na tim verzijama Windows-a. Da bi nastavili da koriste Steam i sve igre ili druge proizvode kupljene preko Steam-a, korisnici će morati da ažuriraju na noviju verziju Windows operativnog sistema.

Objašnjavajući razloge za ovu odluku, Valve je nastavio: “Najnovije funkcije u Steam-u se oslanjaju na ugrađenu verziju Google Chrome-a, koja više ne funkcioniše na starijim verzijama Windows-a. Pored toga, buduće verzije Steam-a će zahtijevati Windows funkcije i bezbjednosne ispravke prisutne samo u operativnom sistemu Windows 10 i novijim.”

Dok je Windows 10 doživio dosta usvajanja, milioni računara i dalje koriste mnogo starije verzije softvera. Na sreću, malo je verovatno da će mnogi od njih biti računari za igre i nadamo se da će ovaj predstojeći kraj podrške uticati na što manje ljudi. Ipak, za Steam korisnike koji koriste Windows 7/8 dani vašeg računara su nažalost odbrojani.