Uspjeh kompanije Apple gotovo u potpunosti se vezuje uz Steve Jobs, njegovu viziju i harizmu, ali ta kompanija vjerovatno ne bi ostvarila takav uspjeh da u njoj od prvih dana nije bio još jedan Steve.

Steve Wozniak, poznat i kao Voz, koji je sa Jobsom osnovao Apple, ali već duže vrijeme nije dio te kompanije. U razgovoru sa novinarkom agencije Bloomberg, o svojoj bivšoj kompaniji i o promjenama u Appleu, Voz je pohvalio tranziciju kroz koju je ta kompanija prošla.

Počeli su kao Apple Computer, da bi s vremenom odbacili drugi dio imena. Tokom svih ovih godina su preživjeli zbog toga što su pratili, a u nekim slučajevima i stvarali, trendove i zahtjeve tržišta.

Poslednji kvartal ove godine je pokazao odlične prodajne rezultate  Apple Watch satova i AirPods slušalica, a upravo taj pametni sat se pokazao kao Wozniak-ovo najomiljenije i, po njemu, najbolje „parče hardvera na svijetu“.

Iako ne koristi sve opcije koje Apple Watch nudi, kao što su praćenje zdravlja i fitnes aktivnosti (što su za veliki broj korisnika najvažnije opcije nosivih uređaja), Voz napominje da sat nudi brojne druge mogućnosti.

On posebno ističe važnost usluga kakve su Apple Pay i Apple Wallet, zahvaljujući kojima sve plaća satom, zbog čega, osim za važne stvari, ni ne koristi svoj iPhone. Voz kaže da ne želi da bude zavisnik o svom telefonu, pa zato u svakodnevnom radu koristi Mac i Apple Watch.

Wozniak smatra i da su velike tehnološke kompanije postale prevelike i previše snažne, kao i da korisnicima više ne daju izbor, dok se Apple izdvaja kao kompanija koja se brine o svojim korisnicima jer ne zarađuje novac praćenjem ljudi i kršenjem njihove privatnosti, već prodajom kvalitetnih proizvoda.

(Bloomberg/B92)