Skorsezeov The Irishman, u produkciji Netfliksa jedva da se igdje mogao ili još može naći u bioskopima u Nemačkoj jer postoji sukob između bioskopa i Netfliksa zbog prikazivanja filma

 

Kažu da Skorsezeov The Irishman (Irac) već piše istoriju filma. Ali u nekim zemljama, poput Njemačke, jedva da je mogao da se pogleda u bioskopu. U pitanju je sukob bioskopa i Netfliksa zbog filma, a u pozadini je veliki novac.

Robert de Niro i Al Paćino ispred kamere, Martin Skorseze iza kamere. The Irishman bi morao da bude film koji privlači horde gledalaca u bioskope. Ali da bi tako bilo, film prvo mora da se nađe na repertoaru. Ali ovaj film u produkciji Netfliksa jedva da se igdje mogao ili još može naći u bioskopima u Nemačkoj.

 

Netfliks gazi pravila branše?

 

Kako je pisao nedeljnik Cajt, u pitanju je „bezmalo bojkot ili reakcija na jedan drugi bojkot: to što Netfliks gazi pravila branše. Da li se bioskopi bune protiv novog igrača koji mijenja pravila, da li se bune protiv novog vremena? Ili je u pitanju više od bioskopskog platna i filma? Borba za kulturu?“

„Radi se o ekonomskoj politici. O pokušaju da se uništi tržište“, rekao je Kristijan Brojer, poslovođa lanca bioskopa Jork i predsjednik udruženja koje zastupa interese oko 300 njemačkih bioskopa.

Pročitajte još: Film “Ratovi zvijezda: Uspon Skajvokera” zaradio 374 miliona tokom vikenda

On tvrdi da bi prikazivanje filma The Irishman u bioskopu bilo samo reklama za Netfliks. Jer ova divovska platforma je odobrila svega dvije sedmice za ekskluzivno prikazivanje u bioskopima, a nakon toga je film već pustila na striming svima koji plaćaju pristup Netfliksu.

U branši je pak uobičajeno da filmovi najmanje četiri mjeseca ekskluzivno budu u bioskopima prije nego što se prikažu na drugi način – na DVD-u ili televiziji.

Drugi veliki igrači koji imaju platforme slične Netfliksu, recimo Amazon ili novi Dizni+, za sada se drže pravila i ne jure da film puste na platformi dok je još u bioskopu.

Zato Brojer kaže da se pred Netfliksovim primerom ne smije popustiti – ako bioskopi pod tim uslovima prikazuju film, onda će i druge produkcije početi da se ponašaju isto.

 

Ko će da pobijedi?

 

Za Cajt je govorio i Kristof Ot, distributer Netfliksovih filmova ka njemačkim bioskopima – onim rijetkim koji su htjeli da prikažu „The Irishman“ ili „Marriage Story“. „Filmove ovdje finansira firma koja ih proizvodi bez klasičnih sredstava prihoda. Neće biti izdanja na DVD-u, blu reju niti prodaje televiziji“, nalazi Ot objašnjenje za Netfliksov postupak.

Istina, mafijaška epopeja od tri i po sata poput Skorsezeovog filma ne bi ni postojala bez Netfliksa. Nijedan veliki studio nije bio spreman da uđe u troškove koji, prema nekim procjenama, dostižu 200 miliona dolara.

„Ima određene ironije u tome što je u američkoj produkciji fiksiranoj na superheroje upravo Skorseze, apostol i branitelj klasičnog bioskopa, snimio autorski film sa budžetom blokbastera o superherojima – i zbog toga ušao u pakt sa đavolom“, piše nedjeljnik Cajt.

List dodaje da će sukob između bioskopa i Netfliksa zbog filma The Irishman prestati i da će Netfliks popustiti i produžiti period između bioskopske premijere i emitovanja na sopstvenoj platformi.

A možda će morati da živi bez bioskopa, a bioskopi bez njegovih filmova.

U Francuskoj je, recimo, zakonom propisano da između emitovanja u bioskopu i striminga moraju da prođu pune tri godine. O tome Cajt piše: „To znači da film poput ‘Irca’, koji već ispisuje istoriju filma, ne može da se vidi u bioskopima najveće bioskopske nacije na svijetu“.

(dw.com)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.