Istraživanje je pokazalo kako je iPhone XR tokom trećeg kvartala 2019. godine bio najprodavaniji smartfon. Zahvaljujući tome, sam drži 3% tržišnog udjela

 

Analitička kompanija Counterpoint Research objavila je izvještaj vezano uz prodaju smartfon-a tokom trećeg kvartala 2019. godine. Kako se pokazalo u navedenom razdoblju najprodavaniji je iPhone XR. Zahvaljujući tome, iPhone XR sam drži 3% tržišnog udjela.

iPhone XR se na prvom mjestu ljestvice nalazi još od četvrtog kvartala 2018. godine kada je službeno predstavljen.

Na istom popisu našao se još jedan Appleov telefon – iPhone 11 kojemu je tržišni udio od 1,6% osigurao peto mjesto na Counterpointovoj ljestvici.

Pročitajte još: Slike u Portret režimu na Pixel 4 smartfonu su nevjerovatno dobre a Google objašnjava i zašto

Kao drugi najprodavaniji telefon u Q3 2019. pokazao se Samsungov Galaxy A10 koji trenutno drži 2,6% tržišnog udjela.

Na trećem mjestu nalazi se ponovno Samsungov uređaj – Galaxy A50 (1,9%). Na četvrtom mjestu sa 1,6% tržišnog udjela nalazi se Oppo A9.

Izvor: Counterpoint Research

I dok Apple, Samsung i Oppo imaju više od jednog telefona na ljestvici, proizvođači poput Xiaomija i Huaweija imaju samo po jedan.

Oni se nalaze na zadnja dva mjesta ljestvice. Na devetom mjestu je Xiaomijev Redmi 7A (1,2%), a na desetom Huaweijev P30 (1,1%).

U odnosu na godinu dana ranije značajan je pad broja flagshipa na ljestvici. Dok ih je prošle godine bilo pet, ove ih je samo tri.

Jedan od razloga je vjerovatno to što su se uređaji iz srednjeg segmenta dosta popravili po pitanju specifikacija uz zadržavanje prihvatljivih cijena.

(Bug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.