Zašto su fotografije u Portret režimu (Portrait mode) na telefonu Pixel 4 tako dobre? Google nam objašnjava da je riječ o izvrsnom softveru

 

Najnoviji flegšip kompanije Google – Pixel 4 – poznat je po izuzetnom softveru fotoaparata. Za sve one koje zanima kako funkcioniše, Google je riješio da otkrije više o načinu rada u Portret režimu, objašnjavajući kako funkcioniše dual-pixel sistem automatskog fokusiranja.

U „Portrait mode“ kamera se fokusira na primarni objekt i zamagljuje pozadinu, prenosi Engadget.

To čini pomoću tehnologije mašinskog učenja kako bi procjenila udaljenost predmeta od fotoaparata i omogućila da primarni objekat bude prikazan oštro dok sve ostalo može biti zamagljeno.

Da bi odredio dubinu, Pixel 4 snima sliku pomoću dvije kamere, široke i telefoto kamere, koje su udaljene 13 mm.

Pročitajte još: Huawei P40 i P40 Pro će biti predstavljeni u Parizu u martu

Ovo stvara dva malo različita zapisa istog prizora, koji se, baš kao kod ljudskih očiju, koriste za procjenu dubine.

Pored toga, kamere takođe koriste dual-pixel tehniku koja svaki piksel dijeli na pola i snima svaku polovinu sa po jednim sočivom kako bi se dobila još preciznija procjena.

Pored toga, Google je poboljšao i „bokeh“ efekat, odnosno zamagljenost pozadine, tako što softver najprije zamućuje sirovu sliku, a zatim primenjuje dalje efekte zbog čega je pozadina lijepo zamućena, ali se takođe zadržava i zasićenost boja.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.