Istraživački centar američke vojske razvija uloške koji generišu energiju od hodanja

 

Američka vojska testira dva elektronska sistema za obuću koji omogućuju komadnom štabu praćenje vojnika i napajanje senzora energijom generisanom od hodanja.

Kompanija Robotic Research LLC od američke je vojske dobila ugovor vrijedan 16,5 miliona dolara za sistem praćenja koji se smješta u čizme i omogućuje praćenje pojedinačnih vojnika čak i u područjima koja nisu pokrivena GPS signalom.

Pročitajte još: Supervojnici ojačani robotizovanim egzoskeletima nastavljaju trku u naoružanju

Taj „GPS bez GPS-a“ koristi potpuno novu vrstu senzora s bežičnim primopredajnicima koje napaja sistem za generisanje energije hodanja koji je razvio C5ISR centar američke vojske.

U osnovi se radi o patentiranim ulošcima za čizme i cipele, koji sadrže mehanizam za generisanje dovoljnih količina struje za rad sistema praćenja vojnika.

Osim uložaka za čizme C5ISR razvija i druge nosive generatore pa se jedan suistem nalazi u vojničkom ruksaku i stvara energiju od pokreta, a drugi je ugrađen u vojničke hlače u obliku svojevrsnog egzoskeleta i generiše energiju od savijanja koljena.

Dodatna korist tog sistema je u tome što olakšava vojnicima hodanje pri dugotrajnom maršu zatezanjem ili opuštanjem koljenja dok istovremeno stvara energiju.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.