Mnogi automobili počinju svoj život u jednoj zemlji, a zatim prelaze u drugu u nekom trenutku svog životnog ciklusa. Ovo je posebno tačno kada se govori o automobilima iz zapadne Evrope koji čine veliki deo tržišta polovnih vozila u istočnoj Evropi. Dok Njemačka izvozi najviše polovnih automobila na kontinentu, specifična situacija varira u različitim dijelovima Evrope.
Istraživanje kompanije za automobilske podatke carVertical otkrilo je iz kojih zemalja automobili stižu u Srbiju. Kompanija govori o rizicima koje nose uvezena vozila.

 

Vjeruje se da su italijanski i njemački automobili dobro održavani

 

28% polovnih automobila u Srbiji, dolazi iz Italije, koja ima najveći udieo na tržištu, a slijede Njemačka (16,7%), Francuska (15,8%), Češka (10,7%) i Belgija (6,5%). Ovi podaci su dobijeni analizom više od milion izveštaja o istoriji automobila. Imajte na umu da ovo možda ne pokazuje stvarnu statistiku registracije u Srbiji.

carVertical banner - sponsored
Svaki četvrti automobil u Srbiji se uvozi iz Italije, otkriva istraživanje (Foto: ustupljena fotografija, carVertical)
Svaki četvrti automobil u Srbiji se uvozi iz Italije, otkriva istraživanje (Foto: ustupljena fotografija, carVertical)

„Kupci polovnih automobila traže automobile iz Italije ili Nemačke jer veruju da vozači u zapadnoj Evropi brinu o svojim automobilima bolje nego bilo ko drugi. Ljudi misle da vozači u ovim zemljama pre svega ne propuštaju redovne servise, obavljaju kvalitetne popravke i kupuju bolje opremljene automobile“, kaže Matas Buzelis, šef za komunikacije kompanije carVertical.
Na stanje vozila i uobičajene probleme u velikoj meri utiče region iz kojeg automobil dolazi. Vozila iz nordijskih zemalja poput Švedske obično imaju više korozije zbog snijega, soli i niskih temperatura.
U međuvremenu, automobili iz Italije možda nemaju koroziju, ali boja mnogih polovnih vozila iz Italije može biti izbledela zbog intenzivne sunčeve svjetlosti. Generalno, ekstremne promene temperature nikada nisu dobre za automobil. Zemlje poput Nemačke, Belgije ili Francuske imaju blagu klimu i dobre puteve, smanjujući rizik od korozije, izblijedile boje i problema sa suspenzijom.

 

Prekogranične transakcije automobila su rizičnije

Kada se automobili kreću iz jedne zemlje u drugu, teško je pratiti njihovu istoriju. Većina zemalja ne razmjenjuje podatke o vozilima, što znači da automobil može da pretrpi ozbiljna oštećenja u Nemačkoj ili Italiji i da se ponovo rodi u Srbiji.
Prema Indeksu tržišne transparentnosti, 31,5% svih automobila pregledanih na carVerticalu u Srbiji bilo je oštećeno u prošlosti, a 11,7% ima vraćenu kilometražu.
Ove statistike dokazuju da je tržište polovnih vozila u Srbiji daleko od transparentnog i da bi kupci trebalo da budu svjesni uobičajenih prevara.

 

 

Provjerite na carVertical brzo i jednostavno istoriju i pravu kilometražu automobila koji imate namjeru kupovati – ne dozvolite da vas varaju.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.