Ovogodišnja „Nedjelja displeja“ u Los Anđelesu donijela je dosta novina u svijet ekrana, a jedna od njih je svakako i novi, savitljivi, inkdžet štampani OLED TV koji je predstavila kineska kompanija TCL.

Pored dijagonale od 65 inča i 8K rezolucije, ovaj ekran može da se sklopi i postane stočić za kafu kada ne želite da ga gledate, prenosi T3.

Prototip ovog ekrana otvara nove opcije za OLED televizore u budućnosti, a ono što je impresivno je da je čak i u toj veličini on u stvari napravljen pomoću InkJet štampe.

Ovde se radi o specijalnoj verziji štampe koja koristi rastvarače za topljenje OLED organskih materija da bi koje onda štampa na podlogu da formira crvene, zelene i plave organske slojeve koji emituju svjetlost.

Ovo naravno nije prvi put da su proizvođači OLED displeja koristili inkdžet štampu za pravljenje svojih ekrana, ali jeste prvi put da je neko uspio da napravi ovako veliki displej pomoću takve tehnologije. Dosad su štampani OLED ekrani bili upola manji od novog TCL ekrana, jer proizvođači nisu uspijevali da zadrže kvalitet displeja sa velikim dijagonalama koristeći takvu vrstu proizvodnje.

Međutim, TCL je napravio još jednu zanimljivost sa svojim ekranom, a to je njegovo pretvaranje u stočić koji može stajati u dnevnoj sobi.

Naime, ovaj OLED je sklopiv ekran i savija se na polovini unazad, poslije čega se tako sklopljen spušta u horizontalni položaj, a nakon toga se na njega se spušta zaštitno staklo, čime on praktično postaje stočić. Tako da, iako korisnici slučajno prospu piće koje drže na svom ekranu-stočiću, on ostaje zaštićen.

(Benchmark)