Novi Moto G Stylus 5G (model 2023) pametni telefon je nadograđena verzija Moto G Stylus-a, sa procesorom Snapdragon 6 Gen 1, 4 GB ili 6 GB RAM-a i 128 GB ili 256 GB proširive memorije. Nudi poboljšanja kao što su veći kapacitet skladištenja i brže performanse od svog prethodnika. Kao što mu ime kaže, ovaj Motorolin telefon je sada kompatibilan sa 5G i trebao bi pružiti veće brzine prenosa podataka.

Telefon će biti dostupan u SAD po cijeni od 399 dolara sa 6 GB RAM-a i 256 GB memorije. Ostale memorijske varijante su namijenjene operaterima operatere i imaće 128 GB prostora za pohranu i 4 GB ili 6 GB RAM-a. Postoji microSD slot, tako da je moguće prilično jeftino povećati skladište, nešto što više rijetko imamo kod vrhunskih telefona.

Evropska cijena ovog telefona iznosi 340 evra za memorijsku opciju 6/256GB.

Telefon posjeduje manji ekran od 6,6 inča od prošlogodišnjeg izdanja (6,8”). Međutim, ova promjena se smatra pozitivnom jer je rezolucija od 1080p dovoljno oštra, a korisnici će cijeniti osvježavanje ekrana od 120Hz i nešto manje okvire.

 

Jači senzor kamere ali na žalost bez optičke stabilizacije

 

Sistem kamere kod Moto G Stylus 5G 2023 smartfona pokreće primarni senzor od 50 MP koji se čini efikasnijim od prošlogodišnjeg, ali Motorola je odustala od optičke stabilizacije slike (OIS). Tu je i ultraširoka kamera od 8 MP koja služi kao makro kamera, zahvaljujući automatskom fokusu, razuman izbor za tu cijenu.

Selfi kamera od 16 MP je značajna nadogradnja u odnosu na model iz 2022. (8 MP), a to će zadovoljiti vlogere i tiktokere kojima je ugodnije koristiti vertikalnu selfi kameru nego primarnu pozadi.

Funkcionalnost olovke će zadovoljiti gomilu koja voli pisati rukom pisane bilješke ili crtati na telefonu. Ovo je rijedak dodatak u ovom cjenovnom rangu. Naravno, iskustvo olovke nije tako sofisticirano kao na skupim telefonima poput Samsung Galaxy S23 Ultra. Nema one fensi trikove za Bluetooth ili osjetljivost na pritisak. Ipak, teško je požaliti se na ovu cijenu, pogotovo jer konkurencija praktično i ne postoji.

Moramo pohvaliti kapacitet baterije od 5000 mAh sa podrškom za punjenje od 20W. Lako bi trebao izdržati cijeli dan, a vjerovatno i više, jer ovaj telefon koristi procesor koji ne troši energiju.

Operativni sistem je Android 13 sa Motorola MyUX korisničkim interfejsom na vrhu. Motorola obećava jedno veliko ažuriranje za Android i do tri godine sigurnosnih ažuriranja.

Ostale značajne karakteristike uključuju stereo zvučnike, priključak za slušalice.

Sve u svemu, mislimo da je ovo dobra nadogradnja u odnosu na prošlogodišnji model i daje korisnicima jasnu diferencijaciju u njegovoj cijeni.

Otključana varijanta će se prodavati od 16. juna ove godine.

(IT mixer)