Poznata nam je činjenica da prikupljanje energije iz okoliša olakšava stvaranje samoodrživih sistema.

A to je ono na šta istraživački rad objavljen u Nature Journalu za novu zelenu tehnologiju misli. Riječ je o procesu stvaranja električne energije od vlage u vazduhu.

Da, pravilno ste pročitali. Tehnologija koja će vam pomoći da generišete energiju iz vazduha.

Kao što časopis objašnjava, „uređaji tankog filma napravljeni od proteinskih žica u nanometru prikupljenih od mikroba „Geobacter sulfuriucens“ mogu stvarati kontinuiranu električnu energiju iz atmosferske vlage.“

Tu definitivno treba puno žargona za razumijevanje – ali u osnovi oni koriste vazdušni generator za stvaranje električne energije. Možete pogledati časopis ako želite da istražite više detalja.

Možda zvuči nadrealno, ali zaista je nešto. Oni takođe tvrde da je to jedna od najuzbudljivijih primjena proteinskih nano-žica.

Navodno bi tehnologija trebala raditi i u pustinjskoj sceni s minimalnom vlagom. Ne obazirući se samo na njezin ekološki aspekt, već bi ovo mogla biti i pristupačna tehnologija.

Takođe je vrijedno napomenuti da ne morate biti na otvorenom ili vam je potrebna sunčeva svjetlost da bi mogla djelovati. Odlično funkcioniše u zatvorenom prostoru. Što mislite o ovoj sljedećoj generaciji zelenih tehnologija?

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.