Telegram zvanično pokreće Stories za sve korisnike ove popularne društvene mreže

 

Funkciju Stories je prvi put Telegram pokrenu samo za Premium korisnike prošlog mjeseca, a sada je dostupna svima na platformi. Ova objava dolazi u trenutku kada Telegram slavi svoj 10. rođendan.

Jedan od glavnih faktora koji izdvaja Telegramovu novu funkciju od priča na drugim platformama je činjenica da korisnici imaju mogućnost da ih uređuju nakon objavljivanja. Na platformama kao što su Instagram, Snapchat, Facebook i TikTok, nemate opciju da uređujete priču nakon što je objavljena. Ako želite nešto promijeniti, morate obrisati priču, a zatim početi iznova. Telegram koristi drugačiji pristup sa svojom funkcijom Stories.

„Prvi put u istoriji društvenih medija, možete ažurirati bilo koji element svoje priče u bilo kom trenutku – promijeniti njenu vidljivost, naslov, tekst na ekranu, naljepnice ili bilo šta drugo – bez potrebe da ga brišete i ponovo postavljate ispočetka“ , napisao je Telegram u postu na blogu.

Kao i za Facebook Messenger Stories, funkcija Telegram Stories se prikazuje u vidu proširivih balončića iznad korisnikovog razgovora.

Međutim, Telegramov pristup ovoj funkciji nudi više opcija za prilagođavanje i kontrolu onoga ko može da vidi objavu i koliko dugo. Telegram svoju Stories funkciju opisuje kao „najviše zahtjevanu opciju“ u kompanijinoj desetogodišnjoj istoriji.

 

Napredne opcije kontrole privatnosti

 

Telegram Stories nudi napredne opcije kontrole privatnosti, koje uključuju opciju vidljivosti za svakoga, sve kontakte, izabrane kontakte i bliske prijatelje. Servis takođe omogućava skrivanje objava od kontakata za koje ne želite da ih vide.

Korisnici mogu izabrati kada njihova priča ističe. Na primjer, može vam  priča isteći za šest, 12, 24 ili 48 sati. Ili, možete trajno prikazati priče na stranici profila na način koji je sličan onome kako vam Instagram omogućava prikaz istaknutih priča.

Osim toga, možete dodati naslove i veze svojim pričama. Postoji i opcija da označite druge ljude u svojim pričama. Osim toga, moći ćete istovremeno objavljivati ​​fotografije i video zapise snimljene prednjom i zadnjom kamerom u stilu nalik BeReal-u.

Iako su priče sada dostupne svim korisnicima, a samo ne plaćenim korisnicima, Telegram Premium i dalje nudi korisnicima pogodnosti kada su u pitanju priče. Premium korisnici mogu omogućiti funkciju pod nazivom Stealth Mode koja briše njihove poglede iz svih priča koje su otvorili u proteklih pet minuta i skriva ono što gledaju u narednih 25 minuta.

Pretplatnici takođe imaju neke dodatne opcije i funkcije, ali najbitnije je da Stories sada stiže svim korisnicima Android i iOS aplikacije Telegrama.

(IT mixer)