Tesla, vodeći proizvođač električnih automobila, donosi dramatičnu odluku o povlačenju više od dva miliona vozila prodatih u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj potez uslijedio je nakon što je Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja (NHTSA) otkrila djelomičnu neispravnost Autopilot sistema, Teslinog sistema pomoći vozaču.

Odluka o povlačenju dolazi nakon dvogodišnje istrage o saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali Teslini automobili. Neki od tih incidenta, koji su se dogodili na auto-putevima dok su vozači koristili Autopilot opciju, rezultirali su tragičnim ishodom.

Autopilot omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje, ali važno je napomenuti da je to sistem pomoći vozaču i ne može potpuno samostalno upravljati vozilom.

Ovaj masovni povlačenje obuhvata gotovo sve Tesle prodane u SAD-u od lansiranja Autopilota 2015. godine. Kako bi riješila problem koji je doprinio saobraćajnim nezgodama, kompanija najavljuje ažuriranje softvera odgovornog za automatsko samoupravljanje automobila.

carVertical banner - sponsored

Nezavisni testovi su otkrili da je Autopilot, koji ima za cilj spriječiti potpunu predaju kontrole vozača autopilotu, podložan prevarama. Vozači su zatečeni kako voze pod uticajem alkohola ili čak sjede na zadnjem sjedištu, postavljajući ozbiljna pitanja o pouzdanosti ovog sistema.

NHTSA je sprovela opsežnu dvogodišnju istragu, analizirajući 956 incidenata u kojima je Autopilot bio korišten. U izjavi, istaknuto je da automatizovana tehnologija može unaprijediti sigurnost, ali samo uz odgovornu primjenu. NHTSA će nastaviti nadzirati softver nakon ažuriranja.

U svjetlu rezultata istrage, Tesla je priznala neispravnost kontrole sistema i najavila povlačenje vozila. Kompanija naglašava da Autopilot opciju ne smije se koristiti za potpuno samostalno upravljanje automobilom, već je dizajnirana s ciljem pružanja pomoći vozačima. Ipak, ističe se da vozači moraju biti spremni intervenirati u svakom trenutku.

Ovaj događaj postavlja značajna pitanja o sigurnosti i pouzdanosti autonomnih sistema u vozilima, naglašavajući potrebu za stalnim nadzorom i ažuriranjem softvera kako bi se osigurala sigurnost u cestovnom prometu. Prema izvještaju portala „Automobili.hr“, ova situacija pokreće duboku raspravu o budućnosti tehnologije u automobilskoj industriji.