Asus ove godine slavi svoju 30. godišnjicu, a kada je kompanija počela kao proizvođač matičnih ploča još 1989. godine, prikladno je da predstavlja ideju o tome gdje se stvari vide u budućnosti. Ovaj koncept se naziva Prime Utopia i pokazuje šta bi moglo biti moguće ako se odmaknemo od ATX standarda koji je dominirao dizajnom matičnih ploča pune veličine pošto ga je Intel predstavio 1995. godine.

Prime utopija preuređuje različite komponente za veću efikasnost. PCI slotovi su na poleđini, tako da GPU može osloboditi prostor dok se kreće u stabilniju poziciju. Postoje četiri M.2 slota sa namjenskim hladnjakom. Asus je takođe dizajnirao svoj ventilator „ Hydra Cortex“ koji omogućava da se pojedinačni ventilatori kontrolišu nezavisno.

Asus predviđa I / O prelazak na Mini-PCI modularne komponente, tako da se funkcije kao što su USB i mrežni portovi mogu lako zamijeniti po želji.

Matična ploča ima i 7-inčni OLED ekran osjetljiv na dodir koji nudi različita očitavanja. Budući da bi ovo bilo korisno samo za transparentne ili izložene gradnje, dolazi u vlastitom modulu opremljenom Wi-Fi mrežom, tako da ga možete postaviti na vaš stol kako bi pratili performanse sistema i kontrolisali određene komponente kao što su ventilatori.

Skoro ništa od ovoga ne bi bilo moguće sa modernim ATX matičnim pločama, koje su se pokazale izuzetno otpornim u poslednje dve i po decenije.  Asus je daleko od jedine kompanije koja predlaže alternativu ATX-u, čak je i sam Intel pokušao da se odmakne od standarda. Ali prekid kompatibilnosti za proizvođače kućišta i komponenti bi bio ogroman posao za PC industriju i okolni ekosistem, tako da je malo vjerovatno da će se to dogoditi u skorije vreme.

Sve dok se to ne dogodi, barem ćemo imati trgovinske sajmove kao što je Computex.

(The Verge)