The Day Before igra, koja je najavu gašenja doživjela svega četiri dana od lansiranja, više ne postoji

 

Zombi igra The Day Before je zauvijek ugašena nakon što je developer Fntastic 22. januara pogasio servere, a izdavač Mytona izbrisao sve referense o igri sa svog sajta. Bio je to tužan kraj za igru, koja je prešla od jedne od najtraženijih igara na Steamu do finansijske katastrofe za programera Fntastic.

Nakon gašenja The Day Before, i kao odgovor na tvrdnje „anonimnih bivših zaposlenih“ i neimenovanih klevetnika, Fntastic je objavio dugačak i odgovor na „dezinformacije, koje su se pojavile na internetu“ putem X platforme. U njemu se studio obrušio na anonimne izvore koji su navodno bili bivši zaposleni u Fntastic-u i na neimenovane blogere za koje studio kaže da su iskoristili kampanju mržnje protiv igre.

“Nismo uzeli ni peni od korisnika, nismo koristili crowdfunding i nismo nudili prednarudžbe,” navodi Fntastic u svom saopštenju. “Čak i nakon što je igra zatvorena, mi smo zajedno sa izdavačem vratili novac svim igračima, uključujući i prinudnu refundaciju onima koji to nisu tražili. Mi nismo kompanija koja leti po noći. Poslujemo od 2015. godine i uvijek smo pošteno poslovali.”

 

Propnight sufinansirao The Day Before

 

Fntastic je rekao da je još jedna njegova igra, Propnight, pomogla u sufinansiranju razvoja The Day Before. Propnight je prodat u „skoro milion primjeraka“ od lansiranja krajem 2021. godine, rekao je Fntastic.

Eduard Gotovcev, izvršni direktor Fntastica, u decembru je na društvenim mrežama objavio da je The Day Before prodat u više od 200.000 primeraka. U tom trenutku naslov je imao 81% negativnih kritika i recenzija na platformi Steam, a gotovo polovina kupaca je zahtijevala refundiranje novca. Dok je bila aktivna, igru su gejmeri kritikovali zbog prevelikog broja grešaka, nedostatka originalnosti i naizgled namjernog sporog napredovanja u igri.

Nakon objavljivanja, bivši zaposleni Fntastic-a izjavio je da igra nikada nije bila namijenjena da bude masovna online igra za više igrača (MMO). Osim toga, tvrdili su da su osnivači Fntastic-a kontrolisali sve aspekte razvoja igre, implementirajući „mnogo glupih ideja“ i prijeteći programerima otkazom ako se usprotive.

Uprkos zatvaranju, ljudi koji stoje iza Fntastic-a su implicirali da će nastaviti razvoj igara na nenajavljenim projektima. “Pozivamo vas da se pretplatite na naše društvene mreže kako biste znali šta će se dalje dogoditi”, navodi studio.

(IT mixer)