Huawei planira da ukine podršku za Android aplikacije u najnovijoj verziji HarmonyOS-a, koji bi trebalo da stigne ove godine na njihove pametne telefone

 

Kineski Huawei neće da podržava Android aplikacije na najnovijoj iteraciji svog HarmonyOS-a, jer kompanija želi da ojača svoje softverski ekosistem.

Kompanija planira predstaviti razvojnu verziju svoje HarmonyOS Next platforme u drugom kvartalu ove godine, nakon čega slijedi puna komercijalna verzija u četvrtom tromjesečju, navodi se u saopštenju kompanije.

Huawei je takođe objavio da više od 800 miliona uređaja sada koristi HarmonyOS uključujući proizvode trećih strana. To je povećanje od sto miliona tokom pet mjeseci. Pored tog, kineski tehnološki gigant tvrdi da se više od 200 vodećih programera aplikacija integrisalo u HarmonyOS ekosistem.

Prema internoj poruci prošlog mjeseca, kompanija očekuje da će prihod u 2023. godini da premaši 97,3 milijarde dolara, što predstavlja rast od 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Yu Chengdong, izvršni direktor Huawei Consumer Business Group, navodno je rekao da je najnoviji HarmonyOS dizajniran da bude lakši za korišćenje, bezbjedniji, inteligentniji i međusobno povezan.

Pravi operativni sistem zahtjeva osnove i ekosistem”, navodno je rekao izvršni direktor, navodeći korištenje platforme na nizu uređaja.

Ukidanje podrške za Android aplikacije izazvalo je konfuziju među vlasnicima Huawei-ja širom svijeta. Kompanija je ipak objavila pojašnjenje da inostrani Huawei uređaji neće dobiti novi OS.

Mobilni telefoni i tableti izvan Kine nastaviće da koriste EMUI operativni sistem – sličan HarmonyOS-u. EMUI je baziran na Android Open Source projektu, ali mu nedostaju Google usluge i aplikacije, a nastaviće i dalje da podržava izvorne Android aplikacije.

(IT mixer)