Pogledajte dokumentarni film “The Great Hack” i možda se zapitate da li su vam važni vaši podaci? Kako biste reagovali kada bi saznali da vaše podatke velike korporacije koriste za svoje potrebe?

 

Dokumentarni film “The Great Hack” govori o analitičkoj kući Cambridge Analytica koja je prikupljala podatke korisnika, analizirala ih i obrađivala. Svojim djelovanjem prešla je na “tamnu stranu” društvenih mreža uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Bili su povezani i sa Brexitom.

Podaci su nadmašili naftu kao najvrijednije svjetsko dobro. Postali su oružje za vođenje kulturnog i političkog rata. Nevidljivi ljudi oko nas se bore kako bi došli do naših najintimnijih ličnih detalja i kontrolisali ih. Od nagrađivanih filmaša Karima Amer i Jehane Noujaim, “The Great Hack” je otkrio mračni svijet iskorišćavanja podataka.

Kandidati za Oskara Amer i Noujaim (Trg, kontrolna soba, Startup.com) nastavljaju svoju tradiciju istraživanja seizmičkih talasa društvenih medija ovim zakivajućim, složenim filmom. “The Great Hack” nas prisiljava da ispitujemo porijeklo informacija koje svakodnevno konzumiramo. Čega se toga odričemo kad tapnemo po tom telefonu ili tastaturi i dijelimo sebe u digitalnoj sferi?

Oni koji kontrolišu podatke kontrolišu i vas, a da to ne znate.  Vjerojatno ste čitali na IT mixeru o tome da Facebook neovlašćeno prikuplja podatke korisnika i da su zbog toga kažnjeni od Američke Savezne komisije za trgovinu. Podaci o vama su možda i najveća vrijednost koju ima neko drugi, a da to i ne znate.

Sve vaše interakcije, kupovine kreditnim karticama, onlajn pretraživanja, lokacije, pa čak i lajkovi se sakupljaju i bilježe u realnom vremenu. O svakome, pa i o vama koji se služite internetom imaju hiljade podataka, čak i one za koje vi ne znate. Iza toga stoji industrije neprocjenjive vrijednosti.

Ništa nije kako izgleda, objašnjavaju nam u ovom dokumentarnom filmu.

Dole ispod smo vam ponudili trejler filma koji možete da pogledate na Netflixu.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.