Italija je izrekla kaznu TikToku u iznosu od 10,9 miliona dolara zbog promovisanja video sadržaja koji može ugroziti „psihofizičko stanje“ njegovih korisnika.

Nakon što je izgubio sudski spor u Italiji, TikTok je naišao na finansijsku kaznu od skoro 11 miliona dolara. Ova odluka dolazi posle toga što je Predstavnički dom SAD-a glasao za efektivnu zabranu korišćenja platforme.

Regulatorna tela u Italiji upozorila su na negativan uticaj TikToka, posebno na maloljetnike i osobe u osjetljivim životnim fazama, ističući da platforma ne preduzima dovoljno koraka da zaustavi širenje materijala koji može podstaći korisnike na autodestruktivno ponašanje.

Takođe, zaključeno je da su pravila korišćenja platforme neadekvatna. Italijanski zvaničnici su naveli da je problematičan i način na koji TikTok distribuira sadržaj putem svojih preporuka, koji se oslanja na ono što regulator opisuje kao „algoritamsko profilisanje korisnika“. Prema zvaničnom saopštenju, ovakav pristup omogućava platformi da cilja korisnike sa sadržajima koji imaju za cilj da povećaju uključenost i generišu veći prihod od reklama.