WhatsApp radi na dodavanju nove funkcije za Android korisnike – mogućnost da izvršite transkripciju glasovnih poruka

 

Kopajući po kodu aplikacije, tipster AssembleDebug je otkrio nizove teksta u najnovijoj WhatsApp beta verziji 2.24.7.7, koji upućuju na transkripciju glasovnih poruka i zahtjeve za omogućavanje ove funkcije na Androidu.

Prema beta kodu, korisnici WhatsApp-a će morati preuzeti oko 150 MB dodatnih podataka aplikacije da bi otključali transkripciju. Jednom kada se omogući, moći ćete čitati precizne tekstualne transkripte bilo koje glasovne poruke koje primite prije nego čak i preslušate audio.

Više detalja dolazi od WABetaInfo, koji je podijelio snimak ekrana koji prikazuje vjerovatno korisnički interfejs za transkripciju glasa.

WhatsApp će vam uskoro omogućiti čitanje glasovnih poruka na Androidu

Njihov pregled naglašava da tehnologija može poboljšati pristupačnost, omogućiti čitanje poruka u bučnim okruženjima i obezbijediti rezervnu kopiju teksta za dugačke glasovne bilješke.

„WhatsApp koristi prepoznavanje govora vašeg uređaja kako bi pružio end-to-end šifrirane transkripte“, objašnjava jedan od nizova, potvrđujući da se transkripcija odvija lokalno na vašem telefonu radi privatnosti.

Upotreba prepoznavanja govora na uređaju umjesto slanja zvuka u oblak je pristup WhatsApp-a koji štiti privatnost. Obezbjeđuje da vaši glasovni transkripti ostaju šifrovani i da nikada ne napuštaju vaš telefon.

Iako još nema zvaničnog datuma objavljivanja, nalazi koda jasno pokazuju da se transkripcija glasa za WhatsApp na Androidu aktivno razvija. Ova funkcija obećava da će biti odlična nadogradnja, posebno za one koji često razmjenjuju glasovne poruke na platformi.

Ova mogućnost transkripcije je ranije predstavljena za WhatsApp iOS aplikaciju, a čini se da će je uskoro dobiti i Android uređaji.

(IT mixer)