Globalna pandemija i karantin dali ogroman vjetar u leđa aplikaciji

 

Aplikacija TikTok premašila je dvije milijarde preuzimanja na mobilnim uređajima (preko App Store i Google Play) nakon što je tokom pandemije koronavirusa doživjela ogroman porast popularnosti.

TikTok koji se donedavno smatrao aplikacijom za tinejdžere od januara je skinut 315 milijuna puta. To pokazuju podaci na platformi Sensor Tower, gdje piše da je riječ o najviše preuzimanja koje je neka aplikacija ikada postigla u četvrtini jedne godine.

Aplikacija posvećena kratkim viralnim videozapisima posljednjih nekoliko mjeseci bilježi snažan porast popularnosti nakon što su zemlje diljem svijeta stavljene u karantin. Čini se da TikTok, donedavno aplikacija nepoznata mnogima, igra veliku ulogu u prilagođavanju ljudi životu u zatvorenom. Upravo su s TikToka krenule neke najpopularnije viralne senzacije u ovom nezapamćenom periodu u ljudskoj istoriji, poput izazova Oh Na Na Na kojemu su se naposljetku priključili i brojni medicinski radnici pa čak i policajci i vatrogasci kako bi si olakšali teške sate na poslu.

Najviše downloada TikTok trenutno ima u Indiji (611 miliona preuzimanja), zatim u Kini (oko 196 miliona preuzimanja), a na trećem mjestu je SAD.

@jimmyfallon

“Always pass on what you have learned.” – Yoda #DadsCanDance @charlidamelio

♬ Oh Nanana – Remix – dj 6rb & bonde r300

 

Za sada bez ozbiljne konkurencije

 

TikTok je u septembru 2017. godine lansirala kineska kompanija ByteDance. Godinu dana kasnije aplikacija je debitovala u SAD-u i tad je krenula njena svjetska popularnost. Aplikaciji je trebalo godinu i po dana da dosegne prvu milijardu.

Nakon uspješnosti TikToka mnoge kompanije pokušale su parirati toj aplikaciji, ali zasad nijedan sličan proizvod nije u tome uspio. Jedina platforma koja je u SAD-u postigla usporedivi uspjeh bila je Musical.ly – koji je kompanija ByteDance preuzela pa ga zatvorila i spojila s TikTokom.

The Information je nedavno prenio vijest da YouTube radi na sličnoj ideji dijeljenja kratkih videozapisa pod nazivom Shorts. Facebook je pokušao s konkurentskom aplikacijom Lasso, međutim ona zasad nije postigla veći uspjeh.

A dok ga drugi pokušavaju sustići, TikTok polako, ali sigurno privlači sve više ljudi. Još donedavno bio je utočište tinejdžera kojima su se već polako počeli dosađivati na Instagramu i Snapchatu, a sad i mnogi stariji dijele objave s TikToka na drugim društvenim mrežama, poput Instagrama koji je za nešto stariju generaciju još uvijek dominantna društvena mreža.

 

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.