Popularna aplikacija za upoznavanje uskoro bi mogla uvesti posebno dugme – „alarm za paniku“, koja će na korisnikovu lokaciju automatski pozvati policiju

 

Tinder uskoro uvodi niz bezbjednosnih karakteristika poput onih koji korisnicima daju opciju da prijave gdje su bili, kao i „alarm za paniku“ koji na lokaciju može pozvati policiju.

Match, Tinderova matična kompanija se dohvatila aplikacije za bezbjednost i praćenje pod imenom Noonlight, što znači da njezine najkorisnije dijelove planira integrisati u sam Tinder.
Početak testiranja ovih karakteristika u SAD-u počinje krajem januara, prenosi Wall Street Journal.

 

Noonlight

 

Uglavnom, ako prvi susret krene nizbrdo, korisnici Tindera moći će aktivirati posebnu funkciju pomoću alata Noonlight koji je integrisan u sam Tinder. Nakon toga će morati da upišu kod koji, ako ga ne upišu, kontaktiraće dispečera koji će poslati poruku na korisnikov broj.

Ako korisnik ne odgovori na poruku, dobiće poziv. Ukoliko nema odgovora ili korisnik potvrdi da mu treba pomoć, Noonlight će da kontaktira policiju.

Za korišćenje ove karakteristike, korisnici Tindera moraće da dijele svoju trenutnu lokaciju u pravom vremenu. Match tvrdi da ova informacija neće biti korišćena za marketing ili slične ‘uigrane primjene’, niti će da završi na serverima Matcha – sve ide preko Noonlighta.

Ako neko odluči da aktivira opciju, kraj njihovog će se dejting profila vidjeti posebni bedž koji će, uz malo sreće, da otjera ili obeshrabri zlonamjernika.

 

Mogućnost zloupotrebe?

 

Postoji velika šansa da će se alarm ponekad aktivirati slučajno ili usred zakucavanja koji je krenuo po zlu. Međutim, kompanija je naglasila da je svjesna tog rizika i da ga je spremna prihvatiti. ‘Uzeli smo u obzir lažne prijave.

Ako neko ne odgovori, najgore što možeda se desi je da neko drugi dođe i pokuca na vrata. Ne radi se o apsolutno najgoroj stvari na svijetu.’ komentarisali su čelnici kompanije.

Premda Tinder već duže vrijeme uvodi opcije koje će korisnicima da olakša život, sama bezbjednost sistema i korisničkih podataka nije na zavidnom nivou.

Na primjer, 2018. je zabilježen velik bezbjednosni pristup koji je omogućio pristup profilu davanjem telefonskog broja, dok fotografije koje se šalju nisu imale enkripciju.

Što je još gore, velik broj aplikacija poput Tinder-a imaju vrlo fleksibilnu politiku vezanu uz osjetljive korisničke podatke.

Uprkos svemu, uvođenje opcije „alarm za paniku“ na Tinder aplikaciji koja omogućava pozivanje policije u slučaju opasnosti je dobrodošao novitet. On će, ako ništa drugo, pomoći korisnicima u SAD-u.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.