Dolaskom električnih automobila izumire mnogo starih tehnologija, među kojima će ljubiteljima klasike najviše nedostajati ručni mjenjač brzina, ali Tojota ima rješenje – lažni mjenjač

 

Moderni električni automobili, pa čak i hibridi, više se ne oslanjaju na ručni mjenjač u klasičnom smislu, pa se očekivuje da će u skorijoj budućnosti oni postati izumrla vrsta.

Međutim, uvijek ima konzervativnih vozača i ljubitelja klasičnih pogona kojima će ovaj relikt prošlosti da nedostaje, pa su u Tojoti odlučili da ponude zamjensko rješenje. Japanski proizvođač je prijavio nekoliko patenata koji se tiču ugradnje ručnih mjenjača – u električna vozila.

 

carVertical banner - sponsored

Ručica i pedale

 

Tojotina rješenja ne znače da će njihovi električni automobili u budućnosti imati klasične “getribe” za prenos snage u nekoliko stepeni, jer je ta tehnologija nepotrebna u kombinaciji s elektromotorima. Tojota nudi drugo rješenje – lažni ručni mjenjač.

Ovakav bi se sistem sastojao od klasične ručice mjenjača u kabini vozila, čak i pedale kvačila, kao da je riječ o klasičnom pogonskom sistemu sa ručnim mjenjačem. Ono što bi u njegovoj pozadini bilo je sve samo ne obično.

Tojotini stručnjaci kažu da bi se ovakav automobil vozio kao i bilo koji drugi s ručnim mjenjačem. Vozač bi bio zadužen za mijenjanje brzina.

Međutim, umjesto da se na njegove komande reaguje promjenom omjera stepena prenosa u mjenjaču, sve reakcije vozila bile bi – elektronske i unaprijed programirane. Tako bi mijenjanjem virtuelnih brzina vozač od električnog pogona dobijao reakciju kakvu bi očekivao od klasičnog sklopa.

 

Simuliranje brzine

 

Kontroler zadužen za ovaj sistem preračunavao bi prenosne omjere i okretaje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, i simulirao ih elektromotorom.

Da doživljaj bude potpun, na kontrolnoj ploči bi se mogao da prikazuje i virtuelni broj okretaja, pa bi vozač znao kada treba “šaltati” brzine gore ili dolje.

Tojotini patenti opisuju nekoliko različitih tipova ovog sistema, s pedalom spojke ili bez nje, pa čak i bez ručice mjenjača – u kojem bi se sistem električnog pogona ponašao i davao osjećaj kao da je riječ o automatskom mjenjaču i vozilu s pogonom na fosilna goriva.

Da li će lažni ručni mjenjač za električna vozila i zaživjeti ili će ostati samo patent u fioci pokazaće vrijeme.

(Autonet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.