Projekat Tor unapređuje ljudska prava i slobode stvaranjem i primjenom besplatnih i otvorenih tehnologija anonimnosti i privatnosti, podržavajući njihovu neograničenu dostupnost i korišćenje, te unapređujući njihovo naučno i popularno razumijevanje

 

Kada je u pitanju internet cenzura i blokiranje web lokacija, onda je Tor projekat zaista nešto što bi trebalo da razmotrite. Tor obezbjeđuje privatnost korisnika kroz svoje jedinstveno rutiranje saobraćaja, gdje su podaci o saobraćaju šifrovani i skaču kroz više posredničkih čvorova.

Iako Tor može biti malo sporiji, to je robusna tehnologija koja će vas uvijek držati korak ispred bilo kakvih pokušaja cenzure ili ograničenja.

Ako je vaš ISP blokirao zvaničnu vezu za preuzimanje Tor projekta, možete lako zaobići ograničenje korišćenjem alternativnih preuzimanja Tor-a koje pružaju Electronic Frontier Foundation i The Calik Institute. Takođe možete preuzeti Tor sa nekih od najbezbjednijih izvora softvera kao što su Sourceforge ili GitHub. Ovaj drugi održava mnoga Tor spremišta koja su bezbjedna za korišćenje.

Projekat Tor je izuzetno ozbiljan u borbi protiv cenzure i kontrole. Ovo je očigledno iz jedne od njihovih usluga e-pošte poznate kao „GetTor“. Samo treba da pošaljete e-poruku na gettor@torproject.org sa navođenjem vašeg operativnog sistema (i vaše lokacije). Na primjer, „Windows es“ (Španija), „Windows IN“ (Indija), „Windows zh_CN“ (Kina/pojednostavljeni kineski).

Ako pošaljete svoju e-poštu preko Gmail-a, oni će skoro odmah odgovoriti sa jednim od svojih dostupnih provajdera usluga i vezom za preuzimanje. Podržani dobavljači uključuju „Dropbox, Google Driwe i GitHub“.

Mnogi provajderi VPN usluga kao što je Mullvad VPN održavaju aktivno prisustvo na Deep Web/Dark Web-u gdje možete da koristite njihove Onion URL adrese za preuzimanje VPN softvera. To znači da ako samo preuzmete i instalirate Tor, možete deblokirati skoro svaku drugu uslugu koristeći VPN. Pristup VPN-u i Tor-u je lako moguć, jer se obje usluge međusobno dopunjuju.

 

Osnovni podaci

 

Projekat Tor osnovali su u decembru 2006. kompjuterski naučnici Roger Dingledine, Nick Mathewson i pet drugih.

Electronic Frontier Foundation (EFF) djelovala je kao fiskalni sponzor Tor projekta u njegovim ranim godinama, a rani finansijski podržavaoci Tor projekta uključivali su Međunarodni biro za radiodifuziju SAD-a, Internews, Human Rights Watch, Univerzitet u Cambridge-u , Google i Holandiju- baziran na Stichting NLnet.

U oktobru 2014. godine, Tor Projekat je angažovao firmu za odnose s javnošću Thomson Communications kako bi poboljšao svoj imidž u javnosti (posebno u pogledu pojmova „Dark Net“ i „skrivene usluge“) i edukovao novinare o tehničkim aspektima Tora.

U junu 2016. godine, Tor projekat je dobio nagradu od Mozilinog Open Source Support Programa (MOSS). Nagrada je bila da se „značajno poboljša metrička infrastruktura Tor mreže tako da se performanse i stabilnost mreže mogu pratiti i poboljšati po potrebi“.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.