AI-generisani reklamni spotovi su stigli, izazivajući dosta kritika, ali ljudski doprinos i dalje ostaje ključan

 

U ponedjeljak je Toys „R“ Us otkrio svoju saradnju sa reklamnom agencijom Native Foreign kako bi stvorili ono što nazivaju „prvim brend filmom ikada napravljenim uz pomoć OpenAI-ovog novog alata za tekst-u-video, Sora.“ OpenAI je lansirao Sora u februaru, iako alat za video sintezu još nije dostupan javnosti. Brend film priča priču o osnivaču Toys „R“ Us, Charlesu Lazarusu, kroz AI-generisane video klipove.

„Uzbuđeni smo što možemo sarađivati sa Native Foreign kako bismo istražili mogućnosti Sora, inovativne nove tehnologije od OpenAI-a koja privlači globalnu pažnju,“ najavio je Toys „R“ Us na svojoj web stranici. „Sora može generisati video snimke do jedne minute sa realističnim scenama i više likova, sve na osnovu tekstualnih uputstava. Zamislite uzbuđenje kreiranja mladog Charlesa Lazarusa, osnivača Toys „R“ Us, i vizualizaciju njegovih snova o našem ikoničnom brendu i voljenom maskoti Geoffreyju Žirafi iz ranih 1930-ih.“

Reklama, nazvana „The Origin of Toys ‘R’ Us,“ su koproducirali predsjednica Toys „R“ Us Studiosa Kim Miller Olko kao izvršna producentica i Nik Kleverov iz Native Foreign kao reditelj. „Charles Lazarus je bio vizionar ispred svog vremena, i željeli smo da odamo počast njegovom naslijeđu uz spot koristeći najnapredniju dostupnu tehnologiju,“ izjavila je Miller Olko.

U videu, mladi Lazarus, najvjerovatnije generisan uz pomoć Sora, zaspi i sanja da leti kroz zemlju igračaka. Tokom svog putovanja, sreće Geoffreyja, maskotu radnje, koji mu daje mali crveni auto.

Međutim, mnoge scene pokazuju karakteristične AI-generisane osobine, kao što su neprirodni pokreti, čudni vizuelni artefakti i nepravilni oblici naočara. U februaru, nekoliko reklama za Super Bowl namjerno je ismijavalo slične AI-generisane video nedostatke, koji su postali poznati online nakon viralnih klipova poput lažne AI-generisane reklame za pivo i „Pepperoni Hug Spot,“ kreirane uz pomoć Runway-ovog Gen-2 modela 2023. godine.

AI-generisana umjetnost često se suočava sa kritikama zbog oslanjanja na ljudski stvorenu umjetnost za treniranje modela, straha da će AI alati zamijeniti ljudske kreativne poslove, i brige o ekološkom uticaju energetski intenzivnih AI modela. Dodatno, neki kritičari jednostavno smatraju da je kvalitet izlaza loš.

Na društvenoj mreži X, pisac komedija Mike Drucker je sažeo nekoliko ovih kritika u jednom postu, napisavši: „Sviđa mi se kako je ova reklama kao, ‘Toys R Us je počeo sa snom malog dječaka koji je želio da podijeli svoju maštu sa svijetom. I da pokažemo kako, otpustili smo naše umjetnike i osušili Gornje jezero koristeći server farmu da generišemo kako bi to izgledalo u noćnim morama Stephena Kinga.'“

Drugi kritični komentari bili su direktniji. Režiser Joe Russo je objavio: „TOYS ‘R US je izdao AI reklamu i ona je užasna.“