Lanac malware-a, poznatiji kao TrickBot, utiče na bezbjednost žrtava još od 2016. godine, a eksperti tvrde da i dalje jača, te da je dospio u sam vrh liste trenutno najopasnijih malicioznih programa.

Trickbot malware ubacivanje sa serverske strane shema
Trickbot malware ubacivanje sa serverske strane shema

Procjenjuje se da je TrickBot do sada kompromitovao oko 250 miliona mejl naloga, a program je u posljednjih nekoliko godina evoluirao, te dobio dodatne funkcije koje ga čine još opasnijim.

Jedna od takvih funkcija je i TrickBooster koji šalje mejlove sa inficiranih računara, a kako bi ubrzao širenje TrickBot malware-a. Ovaj malware je u osnovi bankarski trojanac, te se širi uz pomoć spam mejlova koji sadrže inficirane fajlove koji su maskirani u biografije onih koji navodno apliciraju za posao u nekoj kompaniji, te u druge dokumente. Najčešće se radi o kompromitovanim Microsoft Word ili Excel fajlovima, što povećava efektnost budući da se radi o poznatim formatima koje žrtve smatraju bezbjednim.

TrickBoostter tok infekcije
TrickBoostter tok infekcije

TrickBot preko TrickBooster-a dobija još jednu funkciju koja pospješuje širenje malware, a radi se o tome da se inficirani mejlovi šalju sa adresa koje izgledaju kao legitimne, te žrtve zbog toga ne sumnjaju da se radi o napadu.

Tako se povećava procenat otvaranja inficiranih mejlova, te pokretanja kompromitovanih fajlova, a najviše brine to što se pogođene mejl adrese ne nalaze ni na jednom od spiskova žrtava nekog od prethodnih napada, te se radi o potpuno novim adresama, što znači da napadači imaju pristup onim nalozima koji nikada ranije nisu bili ranjivi.

(IT mixer / Forbes/PCPress)