Pionir računara Fernando Corbato, koji je prvi put koristio lozinke kako bi zaštitio korisničke račune, umro je u 93. godini.

Dr Corbato predstavio je osnovnu sigurnosnu mjeru dok je razvijao metode koje omogućavaju da više ljudi koristi računar u isto vrijeme.

On je razvio tehniku, nazvanu djeljenje vremena, koja je podijelila procesorsku snagu računara tako da može poslužiti više od jedne osobe odjednom.

Dr Corbato je navodno umro zbog komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

 

Na male dijelove

 

Rad na podjeli kompjutera obavljen je na Massachusetts Institute of Technology (MIT), gdje je dr Corbato proveo cijelu svoju karijeru.

Pridružio se MIT-u 1950. godine kako bi studirao doktorat iz fizike, ali je tokom tih godina shvatio da ga više zanimaju mašine koje su fizičari koristili za svoje izračune nego za sam predmet.

Upotreba računara tokom 50-ih godina bila je frustrirajuća, jer su ogromne, monolitne mašine mogle da se bave samo jednim procesom obrade u isto vrijeme.

U pokušaju da prevaziđe ovo ograničenje, dr. Corbato je razvio operativni sistem za kompjutere koji se naziva kompatibilni sistem za dijeljenje vremena (CTSS).

Umjesto da je mašina posvećena jednoj osobi, CTSS je podijelio procesorsku snagu računara na male presjeke, tako da može da radi malo djelova za mnoge ljude.

Čak i u 50-im i 60-im godinama računari su bili toliko brzi da nijedan korisnik nije primjetio da su samo u jednom trenutku dobijali mali dio procesorske snage mašine.

Razvoj CTSS-a doveo je do još jednog programa za dijeljenje vremena pod nazivom Multics, koji je bio preteča Linux operativnog sistema i mnogih drugih aspekata savremenog računarstva.

Lozinke su uvedene u CTSS kao način da korisnici sakriju datoteke i programe na kojima su radili od drugih na istoj mašini.

„Postavljanje lozinke za svakog pojedinačnog korisnika kao zaključavanje činilo se kao vrlo jednostavno rješenje,“ izjavio je dr Corbato Wiredu 2012. godine.

Godine 1990, dr. Corbato je primio nagradu AM Turing – jednu od najvećih priznanja koja se dodjeljuje kompjuterski naučnicima – za njegov pionirski rad na sistemima za dijeljenje vremena.

(BBC)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.